Columnpje

Van: Baaierd Onderwerp: Een vraag om Hulp Aan Erik@Journalisteninruste.nl Bijlage: Don Quichotte’s droom

Ha Erik, lang niet gesproken. Als oud-Ubladjournalist wil ik je vragen me te helpen met een columnpje voor de wedstrijd van DUB. Lees even mee:

In een zonovergoten kamer van het door eeuwige verhuizingen geteisterde bestuursgebouw zit DUBs hoofdredacteur Ries Agterberg met een bedauwd glas Weitzen achter zijn nieuwe iPad. Met één vingerbeweging schuift hij een extern rapport over het aantal hits van zijn DUB in het elektronisch prullenmeubel. Eens even kijken of er nog een leuk spelletje in de Apple Store zit …
Dan komt Yvonne van Rooy, collegevoorzitter van ‘s Neerlands op alle fronten meest prachtige Universiteit de burelen binnenzeilen.
Ha Ries, zit je nou hier? Het wordt met de dag moeilijker om iemand te vinden in dit gebouw. Bovendien daal ik niet graag af … Heb jij nou ook al zo’n speeltje van de ICT-directie? Enig hè? Ik zal ze eens vragen om een app-je te maken waarmee ik kan zien waar iedereen zit … En of ze op hun plek zitten, haha.
Nou Yvonne, ik weet niet of dat wel zo’n verstandig idee is, ik denk dat innovatie voorlopig niet echt populair is in het woordenboek van de ICT-directie. En eerlijk gezegd … die foute inschrijvingen ...
Ries, bemoei jij je nou maar met dat blaadje van je, dat is al moeilijk genoeg vrees ik. Wee je gebeente als ik wat over die inschrijvingen teruglees in DUB. Zou je niet weer eens zo’n Hardeman in dienst nemen? Ik vind DUB een beetje saai tegenwoordig.
Maar Yvonne, is je geheugen selectief aan het worden? Zo leuk vonden jullie die stukjes meestal niet. Bovendien hebben we daar toch helemaal geen geld voor? We zijn al aan het bezuinigen op de EHBO-vergoeding van onze baliemedewerkers!
Hè Ries wat is dat nou voor Roemeriaans geluid. Wees eens wat creatiever. Hij moet ook niet écht zo schrijven als Hardeman! Moet ik je echt álles voorkauwen? … Je organiseert een wedstrijd  voor de beste campuscolumnist. Daar krijg je een hoop reacties op! Je zegt er meteen bij dat de winnaar de volledige vrijheid krijgt om gevraagd en ongevraagd een jaar lang columns te publiceren én dat de schrijver geheel vrij is te schrijven wat hij wil.
Maar dat geldt toch altijd voor een columnist Yvonne? 
Niet zo bijdehand Ries, natuurlijk is dat zo, maar dat wil niet zeggen dat hij daar de tijd voor krijgt ...
Ok. Je bedoelt we “begeleiden” die gast een beetje, brengen hem in contact met de juiste mensen en laten hem oubollige stukjes schrijven over saaie gebeurtenissen waar niemand heen wil … Dus dát betekent gevraagd en ongevraagd!  Maar zijn salaris dan?
Stipendium Ries! 1000 Euro lijkt me voldoende om al te enthousiaste Don Quichottes af te schrikken. Stel dat we er zo’n 40 stukjes uitslepen, dat is 25 euro per stukje! En na een jaar hupsakee de volgende. Daar krijg je nog geen werkeloze Pool voor Ries! 

Eeuh ... ik zie er geloof ik maar vanaf Erik,

Groetjes Baaierd

Advertentie