De Uithof is een oerpark
Aan: Taskforces@uu.nl
Betreft: We leven in een park
Bijlage: Duurzaam?
Ha onzichtbaren,
Bijna dagelijks fiets ik door De Uithof, door onze bestuurders nog steeds hardnekkig Science Park genoemd. Dat laatste zal de aanwezigheid verklaren van alle bordjes die je op je pad tegenkomt. Of je je nou als voetganger, automobilist of als fietser voortbeweegt: van alle kanten schreeuwen de borden je allerlei ‘belangrijke’ dingen tegemoet waar je op moet letten.
Het lijkt de laatste jaren almaar erger te worden. Worden ze niet neergezet door ons parkmanagement dat ons duidelijk wil maken in welke richting je je moet bewegen om ergens terecht te komen, dan is het wel door een taskforce risicomanagement die ons wil waarschuwen voor alle gevaren die we ongevraagd op ons pad kunnen tegenkomen. En dat de universiteit daar in ieder geval niet verantwoordelijk voor is! Gevaarlijke speeltoestellen, processierupsen, naderende trams, losliggende tegels enz. Ik verbaas me er elke dag weer over dat ik levend en ongehavend aankom in het Bestuursgebouw.
Hoewel het er inmiddels zoveel zijn dat ik ze al niet meer zie, komt er de laatste tijd een ander soort borden bij dat ik daarvoor nog niet aantrof. Ze vallen op! Eerst alleen nog in de gebouwen, maar nu ook buiten in de “vrije natuur”.
Tussen het Educatorium en de botanische tuinen staat er een in het gras, naast het voetpad. Dit bordje ontdekte ik pas toen ik tussen de middag lopend op weg was naar de Botanische Tuinen.
“Je kijkt naar het laatste “oerbosje” in deze omgeving. Ooit had het bosje een dankbare bewoner…. “
Hahaha goeie grap denk ik nog. Maar als ik even verder lees, wordt het serieuzer: “Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden zich oerbosjes van inheemse bomen en struiken. Dit bosje is als laatste overgebleven.”
Ik dacht: een werelderfgoedmonument…. ontstaan in 70 jaar? Hier in het Science Park? Het maakt niet uit dat de rest gesloopt is en de nachtegaal verdwenen. Wij produceren ter plekke nieuw oerbos! We laten gewoon de brandnetels en bramen wat rond woekeren tussen de wilgjes en hoppa: weer een oerbosje. De inheemse woudreuzen barsten uit de grond en ojee daar is de nachtegaal ook al weer.
Hoe excellent kan je zijn! Kunnen we hier patent op aanvragen? Is dit geen fantastische start-up voor jonge eco-biologen? Gelukkig hebben we ook een bureau om dit soort start-ups te ondersteunen en te promoten. In het Engels!
Fantastisch dat onze taskforce duurzaamheid het implementeren van een echt duurzame leef- en werkomgeving faciliteert door het plaatsen van borden met interessante, geestverrijkende, duurzaamheidbevorderende weetjes. Hoeveel vergadertijd is er aan het maken van deze tekst besteed door managers, tekstschrijvers en ontwerpers? En wat zal het uiteindelijk gekost hebben om dit bordje vervolgens in het echt te laten uitvoeren door een werkstudent, bij een bevriend ontwerpbureau, via de huisstijlpolitie? Ik wil het liever niet weten.
Ik heb het idee steeds meer omringd te worden door mensen die bezig zijn hun hobby’s uit te leven. Niemand vraagt ten koste waarvan. En interessant of leuk is het ook niet.
Baaierd