De zegeningen van Corona

Foto: Baaierd

Aan: HJ@oudwerknemers.uu.nl
Betreft: De zegeningen van Corona
Bijlage: Eenzaam

Ha HJ,
Leuk dat je reageerde op mijn column!: “Hou op met die baaierd. Je bent met pensioen, weg, exit, verleden tijd, en voor je het weet: … vergeten.” “Pas maar op: We ontdekten bij het VUmc dat de interne radiodienst, verzorgd door een stelletje vrijwilligers, al jaren niet meer werd uitgezonden… Niemand had het in de gaten. Ze zaten al die tijd plaatjes te draaien en te babbelen voor niemand.

Ik schreef je dat ik niet uit was op eeuwige roem, maar dat ik het nog steeds leuk vond om me af te vragen wat ik zie. Ik schrijf over wat me opvalt, en dat vind ik leuk.

Vanmorgen hoorde ik op de radio een column over het coronavirus (natuurlijk), die op het volgende neerkwam: “Hee, we kunnen wel doorgaan met oude mensen nieuwe heupen te verschaffen, maar ze moeten toch een keer dood. Het coronavirus is heel natuurlijk. En oude mensen gaan nu eenmaal eerder dood door zo’n virus. Niks meer aan doen!”

Dat bedoelde ik nu met dat er nauwelijks benul is van zindelijk denken bij het gros van de blaters in onze media. Natuurlijk ga ik ook zonder corona eerder dood dan de meeste van mijn lezers. Maar deze columniste zou tweehonderd jaar geleden zeker gestorven zijn aan een gebroken been.
Survival of de fittest!

Vooruitgang in medische zorg en, beschaving, hoe flinterdun ook, behoeden haar van dat lot. Dit onderwerp in verband met het coronavirus aansnijden, getuigt van oppervlakkige feitenkennis in een verkeerd perspectief. Afgezien van de onjuistheid (het zijn niet alleen ouderen die aan het virus overlijden) klinkt het allemaal erg stoer.

Gelukkig zijn we inmiddels wel bevrijd van de ziekelijke media aandacht voor supercriminelen als Holleeder en abjecte advocaten als de boevenknuffelaar Abraham Moszkowicz. Eén zin wijdde de radio vanmorgen aan hem: De toegang tot de Balie is Abraham Moszkowicz  voorgoed geweigerd! Geen honderd fotografen elkaar vertrappelend tussen acht omroepen met camera’s en hitsige interviewers. Bravo! Zou dat door het anderhalvemeter-coronagebod komen of worden onze media eindelijk volwassen?

Willen we alles voorpaginagroot weten van Gökmen T.? Hoe gestoord die gek zich gedraagt in de rechtbank terwijl we allemaal allang weten dat hij geestelijk niet spoort? Wie zit daar op te wachten? Wat mij betreft is na zijn arrestatie één bericht voldoende. Zonder naamsvermelding: Psychopaat van amok in tram wordt berecht. Ook zo, als hij wél een terrorist was geweest. Hoogstens nog één artikel met een begrijpelijke samenvatting van zijn psychiatrisch rapport en het vonnis. Hoe ziek is onze journalistiek?

Maar het coronavirus heeft inmiddels verandering gebracht. De wereld keert zich naar binnen. Klapvee mag niet meer ingezet worden en de inhoudsloze Gooise matras zakt door. Kunnen we ervoor zorgen dat het anderhalvemeter-gebod blijvend geldig is voor journalisten en fotografen? En vervolgens een nieuw anderhalfuur-gebod: nadenken voor de klep open getrokken wordt of de vingers het toetsenbord gaan ranselen.
Oooooh Utopie!

Baaierd
 

 

 

Advertentie