DUB: onafhankelijk of spreekbuis?
Aan : Ries@redactiedub.uu.nl
Betreft: Een onafhankelijk medium
Bijlage: Let’s party
Beste Ries,
Omdat ik altijd een uitgesproken mening heb, vroeg je me in te gaan op de vraag wat ik van een onafhankelijk medium verwacht. Ik zette me meteen achter mijn computer om eens even flink mijn toetsenbord te ranselen. Tot ik me realiseerde dat de vraag er onschuldiger uitziet dan hij in werkelijkheid is.
Is het interessant wat ik verwacht van een onafhankelijk medium? Waarschijnlijk is een herdefinitie van de vraag interessanter: Wat is onafhankelijk en Is DUB een onafhankelijk medium?
Als er tegenwoordig in een bedrijf wat loos is, vraagt men een onafhankelijk medium om te onderzoeken en te rapporteren. In negen van de tien gevallen wordt er een bureau uitgezocht en betaald door de directie van het te onderzoeken bedrijf zonder dat de opdracht, uitgangspunten en randvoorwaarden openbaar worden gemaakt. Hoe onafhankelijk kan je zijn?
Ik kan me herinneren dat de voormalige directeur van de directie Communicatie zich liet interviewen over de inhoud van het blad als prominente UU’er om zo zichzelf in de gelegenheid te stellen om eens flink, ongefundeerd en inhoudsloos uit te halen naar een van de columnisten met het doel deze uit te rangeren. Dat was een zwarte bladzijde voor zowel de directeur als voor DUB en de redactieraad van DUB.
Een redactie die hiërarchisch onder de directeur Communicatie valt, is een ernstige belemmering voor onafhankelijkheid. De hoofdredacteur kan zich telkens moeten verantwoorden tegenover een directeur die ook aan communicatie doet. Zelfs in de keuze van zijn onderwerpen. Ik vraag me dan ook af waarvoor de redactieraad eigenlijk dient. Ik heb die toen niet gehoord. Misschien kan de redactieraad eens een boekje opendoen in DUB?
Verder kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat DUB meer en meer wordt uitgehold door redacteuren van het universitaire intra- en internet. Niet alleen qua aantal redacteuren, maar ook qua onderwerpen. Zij blazen massaal, al windowdressend elke bescheidenheid, twijfel en oppositie in de universiteit omver.
Een academisch internetpodium, wat DUB hoort te zijn, moet zinderen van het vrije, onafhankelijke universitaire debat. Aangejaagd door een redactie. Gevoerd door docenten en studenten. Over alle onderwerpen. Bij uitstek zou iedereen aan die discussie moeten en kunnen deelnemen. Echter, alleen al de procedure om een reactie gepubliceerd te krijgen, is uitermate omslachtig! Eventueel geplaatste emoticons zijn niet te zien zonder er zelf een te plaatsen. Bah. Als de redactie (of de directie?) bang is voor onbehoorlijk gedrag, zet een moderator in. Maak reageren net zo makkelijk als op intranet, daar vroeg ik vijf jaar geleden al om.
Rest tenslotte de universitaire gemeenschap, die te laf of te blasé is om zich te roeren op een DUB-site. Net als de medewerkers in onze U-raad. Een schaamlap voor de medezeggenschap en excuustruus voor de academische vrijheid.
Ik verwacht dus in DUB het patina van onze oeroude universiteit terug te vinden. Reflectie, nieuwsgierigheid, onversaagde meningsuitingen en origineel denken. Niet de spreekbuis van de kijk-mij-eens-goed-bezig-zijn-en-wee-je-gebeente-als-je-niet-zo-gezond-dociel-en-saai bent-als-ik-maffia.
Laat de discussie maar losbranden!
Je Baaierd