Duurzaam is voor anderen (2)

 

Aan: HansClevers@KNAW.nl
Betreft: duurzaam is voor anderen, vervolg
Bijlage: het Ei van Columbus?

Ha Hans,
Gefeliciteerd met je nieuwe baan als voorzitter van de KNAW. Ik las net een artikel in DUB over je visie op het wetenschapsbeleid in Nederland. Man van mijn hart zou ik willen zeggen. Jij hebt er in ieder geval  uitgesproken ideeën over. Wetenschap om de wetenschap.

Fundamenteel onderzoek, daar gaat het om. Dat het funest is als beleidsmakers wetenschappelijk onderzoek inhoudelijk willen sturen. En dat je ervan overtuigd bent dat je het toeval van grote ontdekkingen afdwingt door onderzoekers de vrije hand te laten. Stoer man. 

Meteen vroeg ik me af  wat wíj er ook al weer allemaal van vinden aan de Universiteit Utrecht: wat we belangrijk vinden, waar we staan in de maatschappij en wat voor prachtige bijdragen we gaan leveren aan de samenleving. Je brengt nogal wat teweeg in het leven van een eenvoudige ambtenaar!

In een aanval van opperste verwarring heb ik  het strategisch plan van onze  universiteit ter hand genomen. Want weet je dat ik telkens vergeet waar het over gaat bij ons? Is onze missie nu de inhoud van het  strategisch plan, of zijn het de hoofdlijnen die belangrijk zijn. Ik word in ieder geval  geen wijs uit die samenvattingen.

Na het doorschuimen van de ruim 10.000 woorden van het originele plan, begrijp ik er nog steeds niks van. We moeten toch duurzaam zijn, want het woord komt er acht keer in voor!  Fundamenteel onderzoek komt er helemaal niet in voor!  Wel onderzoek in combinatie met het woord onderwijs of sociaal-economische relevantie, of bekostiging ...

Je hebt een zware missie Hans. Niet alleen bij Rutte, maar het zou fijn zijn als je ook eens een goed gesprek met onze collegevoorzitter Yvonne van Rooy voerde.

Ik heb nog een prangende vraag voor je. Is niet het grootste maatschappelijke probleem waar we als samenleving voor staan de op ons aanstormende oliecrisis?  Nog afgezien van de ecologische- en sociale ellende die onze mateloze verslaving aan dit allesbeheersende zwarte goud al heeft veroorzaakt!  Sinds de jaren 70 is het probleem in volle omvang bekend. Toch is het enige dat je van bestuurders hoort:  Groei, groei en nog eens groei. Terwijl iedereen weet dat dat niet meer kan.

Doet  onze universiteit er iets aan?  Ja, met woorden: wij zijn maatschappelijk betrokken, duurzaam en werken mee aan het oplossen van sociaal economische problemen. Doet onze regering er iets aan? Jazeker, flink bezuinigen om onze economie te redden met de bedoeling om nog meer te groeien.

Kan jij er aan bijdragen dat onze leiders wakker worden? Dat men zich bezighoudt met er voor te zorgen dat onze kinderen nog een wereld erven die leefbaar is?  Want je gaat je toch hopelijk niet ineens beleidsmatig inhoudelijk met onderzoek bemoeien hè? Gewoon die geldkraan weer opendraaien.

En laat de competitie maar aan de onderzoekers zelf over, die is al moordend genoeg.  Meer geld voor onafhankelijk onderzoek vinden is een prachtig doel.

Succes ermee!

Baaierd

Advertentie