Een nieuw baantje: midstudycrisis-manager

Aan: lucy@stugdoorwerkenden.uu.nl
Betreft: Een nieuw baantje
Bijlage: Van Harte.

Ha Lucy,
Gefeliciteerd nog met je verjaardag! En tegelijkertijd gefeliciteerd dat je nog steeds mag werken voor onze universiteit! Ja, jij gaat ook nog even door na je 65e? Ik ook. Zin in! Als je zo lang bij de universiteit werkt als jij heb je natuurlijk alles wel een keertje voorbij zien komen.

Het zoveelste plan om het telefoongebruik fatsoenlijk in kaart te brengen. De zoveelste poging om de apparatuur die aangeschaft wordt te standaardiseren. De zoveelste poging om de administratie ervan in de klauwen te krijgen. De zoveelste verhuisbeweging die tot een goed einde gebracht moet worden. De zoveelste belangrijke medewerker waarvoor andere regels gelden. Het zoveelste plan om alles weer eens opnieuw te bekijken: We kunnen nog best indikken door minder m2 per persoon te gebruiken of colleges beter centraal in te plannen.

Dan wordt het even moeilijk om weer enthousiast een bekende weg in te slaan. Leuk Idee! Goed man. Gaan we doen.

Bestuurstechnisch staat de vernieuwingsdrift overduidelijk ook niet stil aan de universiteit. Ik zie bijvoorbeeld toch nog steeds weer nieuwe procesmanagers binnenkomen. Hoewel ik het idee heb dat er ruim voldoende over de schouder van een ander gekeken wordt om te controleren wat die doet, lukt het toch steeds weer om nog meer lagen in de organisatie aan te brengen. Zelfs waar je die niet meer voor mogelijk had gehouden. Indrukwekkend.

Gisteren hoorde ik dat er communicatiekundigen als careermanager worden aangesteld. Wat zeg ik één? Ze hebben een heel nest binnengehaald. Het is natuurlijk zo dat als je verstand hebt van communicatie je natuurlijk ook onmiddellijk verstand hebt van carrière maken! Want wie wil dat niet? Dat bedoel ik. 

Ik vind het razend knap hoe je mensen advies gaat geven over hoe ze aan een baan moeten komen in een vak waarvan je bij benadering niet weet wat dat inhoudt? Of nog moeilijker, ze tegenhoudt aan een faculteit waar ze de studenten voor je neus wegkapen. Dat gaat weer te snel, want dan missen we onze diplomacentjes. Goed geld voor nieuwe managers!

Ja, we helpen die watjes wel door de studie, op het juiste moment aan een diploma, en natuurlijk een baan. Nou heb ik het idee dat ze nog wat hebben vergeten. Halverwege de studie komt er altijd wel een moment dat de student er de brui aan wil geven. Dat is heel onvoordelig!!! Ik bedacht er de midstudycrisis-manager voor. Zal ik Joop vragen of ik dat mag gaan doen?

Gelukkig zijn er ook nog steeds zaken die zich onttrekken aan deze vernieuwingsdrift Lucy! Zo staan we al jaren in dezelfde file in De Uithof met dezelfde ingehuurde specialist die er archiplanogisch voor zorgt dat dat gelukkig nooit zal veranderen.

En er is een ambtenaar die nog steeds roept dat we in De Uithof in de file staan. Terwijl De Uithof reeds tot een grijs verleden behoort en onverlaten allang de naam Science Park gebruiken.
Vernieuwing...

Je Baaierd.

Advertentie