Ein AH Erlebnis

Foto Baaierd

Aan : Matthieu@ah-compleet-dorp-spaarders.uu.nl
Betreft: Ein AH Erlebnis
Bijlage: Holistisch dorp

Ha Matthieu.

Kreeg jij ook zo’n mooie nieuwjaarswens van het college? Ben er erg mee in mijn sas man. Je kan weer zien dat er over is nagedacht. Het is niet zomaar een afgezaagd: Fijne feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar! Nee-nee!

We wish you a bright and holistic new year, wenst het College. Ik, in mijn onschuld effe op de cursieve tekst ”klik hier voor de Nederlandse versie“ muizen… , maar tot mijn verdriet veranderde de verklarende tekst van de voetnoot niet in het Nederlands. En de wens zelf bleef ook in het Engels!

Begin je nu weer te zeuren over dat Engels aan onze universiteit hoor ik je al zeggen. Want jou maakt dat allemaal niet veel uit he?

Bij de ondersteunende diensten spreken ze net als bijna bij alle overige onderdelen van de UU voornamelijk Steenkolen Engels vrees ik. Voor het schriftelijke werk, waar de native speakers zich onmiskenbaar onderscheiden van de anderstaligen en het onvermogen te diskwalificerend aan de oppervlakte komt, moeten vertalers worden ingehuurd. Maar daar is meestal geen geld voor hoorde ik ze klagen.

Ik zou er voor zijn dat iedereen die een Nederlandse tekst schrijft voor de UU deze zelf ook meteen moet vertalen in het Engels. Misschien worden ze dan wat minder ambitieus, die teksten dan, hahaha.

Maar ik behoor sinds mijn pensionering niet meer tot de incrowd. So what the hell am i nagging about. I sound like a broken record. I am asking for the same thing over and over again –and, believe it or not – that just doesn't work. Dutch is a dead language already in our university.

Maar het klinkt wel erg mooi: een Holistische Kerst! De universiteit wordt op afstand steeds gecompliceerder. Ik dacht in mijn naïviteit altijd dat een maatschappijkritische en onbevooroordeelde, onderzoekende instelling hoorde tot de standaard bagage van een medewerker van de universiteit. Maar nu blijkt dat het werk zelf ook aan allerlei inclusieve eisen moet voldoen en tegelijkertijd maatschappelijk relevant moet zijn.

Dat laatste betekent dat een niet-universitair bedrijf er zodanig in geïnteresseerd moet zijn dat het er geld in wil investeren. Intussen weten we wel dat bedrijven niet automatisch het beste met de wereld, de omgeving, de mensen en de natuur voor hebben. Niet zo erg holistisch zijn zal ik maar zeggen. Meestal bijten holisme en winst elkaar.

Onze grootste supermarktketen vond het dit jaar een goed idee om alle kindertjes van haar Nederlandse klanten “gratis” een gezellig kerstdorpje te bezorgen. 'Van recyclebaar plastic', roept de grootgrutter duurzaam!

Om het holistisch te maken moet je wel alle onderdeeltjes hebben, deze op een gekochte grondplaat zetten en alles vervolgens, met ook aan te schaffen milieuvriendelijk led-lampjes vanuit die plaat verlichten. Zonder lichtjes en niet compleet: geen gezelligheid.

Alleen de naggers zoals ik vragen zich of ze in Maleisië zitten te wachten op de gevolgen van onze holistische verzamelwoede van plastic rommel. Heb jij het setje al compleet Matthieu??

Fijne feestdagen iedereen!
Baaierd
 

Advertentie