En we blaten maar door (2)

Aan: Kees@trouwelezers.uu.nl
Betreft: en we blaten maar door (2)
Bijlage: hallo, hallo!

Ha Kees,

Het wordt weer eens tijd om er even tussen uit te knijpen vind je ook niet? Het weer is ook zo mooi de laatste weken dat het begint te kriebelen. En zeg nou zelf: wat zoek je hier nog? De helft is al met vakantie en de andere helft ligt te niezen en te hoesten door het rondvliegende woestijnstof, de pollen en de afgewerkte lucht die niet meer opstijgt door de hoge temperatuur.

Of het moet de eerste aflevering van Utrecht College Tour zijn die je nog even hier kan houden.
Want dat lijkt me nog wel wat Kees! Jaha, in navolging van die olijke Twan Huys gaat de Utrechtse studentenvereniging SIB ook een College Tour organiseren. Mooi initiatief. Als aftrap kozen ze van alle inspirerende wetenschappers Diederik Stapel om een verhaal voor de Utrechtse studenten te houden.

Zouden ze zijn schaamteloze collega Roos Vonk ook uitgenodigd hebben? Je weet wel, die meeliftster die altijd al gedacht had dat er iets niet klopte maar er niks van zei. Maar wel meeliftte, dat wel. Wel érg graag co-auteur van het artikel was. Kunnen ze samen vertellen hoe je onderzoekscijfers moet vervalsen. Of hoe je zonder naar de cijfers te kijken gewoon een goed verhaal kan afsteken dat je al van tevoren in je hoofd had.

Of hoe je met een grote bek collega’s en jonge onderzoekers afbluft en intimideert. Blijkbaar zo grof dat ze uit angst voor hun carrière de Cartesiaanse twijfel achterwege lieten. Dat lijkt me ook héél leerzaam voor studenten! Maar ook hoe je journalisten van alles op de mouw kan spelden zonder dat ze zich afvragen of het niet ál te dol wordt wat je als wetenschapper aan het beweren bent. Of zijn ze misschien alleen geïnteresseerd in het sensationele?

Tot slot kan je leren hoe je je van je maatje moet ontdoen als ontdekt wordt dat hij, net als jij, blijkt te frauderen. En wel zonder zelf door de kogels van de bloedruikende media geraakt te worden. Ik ben blij dat deze College Tour, waar Twan Huys nu al jaloers op kan zijn, niet in een van onze gebouwen plaatsvindt. Ik hoop dat er Niemand komt luisteren Kees. Dat zou het publiek alleen maar op verkeerde gedachten brengen!

Maar je weet nooit wat het volk denkt. Zojuist las ik dat onze geniale opiniepeiler Maurice de Hond; Neerlands eerste internetgelovige en ex-directeur van Newconomywetenschappelijk heeft onderzocht dat 42 procent van de Nederlanders minder Marokkanen wil. Op zijn website verdedigt Maurice dat hij het onderzoek gedaan heeft. Niet Hoe. Dat hij te goeder trouw is omdat hij ook de oorlog heeft meegemaakt. Maar niemand vraagt hem hoe hij aan zijn resultaten komt. Welke vragen hij gesteld heeft. Wat bedoeld wordt met de zin: Nederlanders willen minder Marokkanen. Interessant hè? Ik kan het nergens vinden.

Onderzoek wijst uit dat 100 procent van mijn niet-lezers deze column ongelezen al goed vindt!
Bakje doen zo?

Advertentie