En ze blaten maar door

Aan: liefhebbers-van-het-gezondverstand@uu.nl
Betreft: En ze blaten maar door.
Bijlage: de geest uit de fles

Ha Krelis,

Ik zie je niet zo veel meer tegenwoordig. De mensen met gezond verstand die gewoon zelf over de dingen nadenken, zonder zich te laten meeslepen door het modieuze gebabbel van anderen, zijn op één hand te tellen.

Ik las in ons periodiek DUB een commentaar op een artikel in de Telegraaf. Wie leest die krant? Of misschien beter: is er überhaupt nog een interessant dagblad om te lezen? Het artikel ging erover dat ons College van Bestuur te hoge onkostenvergoedingen zou opstrijken. Dat zou neerkomen op 2000 euro per jaar aan buitenlandse reizen en onkosten. Er waren zelfs Kamervragen gesteld die er ook niet om logen. Of de minister dat wel wist. Jazeker! En of het wel overeenkwam met de code of conduct. Of: of sober bestuur daarin niet beter verankerd moest worden. Hulde voor onze volksvertegenwoordiging! Scherp.

Afin, de meute was weer als een troep huilende wolven voor de bühne in de weer. Was het maar bij hearsay gebleven. Ook aan DUB werd door een woordvoerder uitgelegd dat er niks aan de hand was. Men werd verwezen naar het jaarverslag van onze Universiteit.

Interessant is dat we allemaal weten dat één reis naar China inclusief verblijf al een euro of 2000 kost zonder dat je uit de band springt. En dat is gezien de samenwerkingsverbanden die we hebben met Chinese universiteiten toch van levensbelang? Ook onze nieuwe leidsvrouwe Marjan Oudeman haalt de banden met China aan. Met je boerenverstand kan je dus zo uitrekenen dat iedereen die reizen uit eigen zak betaalt. Bravo!

Het is trouwens ook erg fijn dat dit mooie initiatief van Yvonne van Rooy is overgenomen door Marjan Oudeman. Bijna iedereen gaat. Chop-chop, naar China op bezoek, voor onderwijs en onderzoek. Google het maar eens.

Ik heb er een beetje genoeg van Krelis. Het is leuker om naar inspirerende leiders te kijken, dan dit soort ondoordachte rotzooi voorgeschoteld te krijgen. In het programma Tegenlicht zag ik de directeur van het waterleidingbedrijf van Amsterdam zijn salaris dubbel en dwars verdienen. Alleen al door het enthousiasme waarmee hij vertelt: niet over hoe hij bezig is met winstmaximalisatie, met nog efficiënter afslanken of met handig investeren in andere zaken dan water. Nee, over hoe hij de toekomst ziet voor het bedrijf. Hij schetst bijvoorbeeld hoe we straks weer in de gracht kunnen zwemmen. En het levert nog geld op ook Krelis! Nieuwe perspectieven zijn broodnodig voor de jeugd.

Of een wetenschapper die laat zien dat ons brein alleen al door aan bewegen te denken een machine kan voortbewegen. Fascinerend en schokkend. Daar wil je meer over weten! Interesseert je dan nog hoe bankiers druk in de weer zijn met hun zielige bonusjes? Sloppy journalistiek. Zoek het goed uit of ga alstublieft wat anders doen.

Ons college heeft een nieuwe vicevoorzitter. Daar hebben nog niet veel van gehoord. Zou hij zo’n inspirerende leider zijn? Spannend, kan niet wachten!

Baaierd.

Advertentie