Geniale ict

Aan: ict-adviescommissies@uu.nl
Van: Baaierd
Onderwerp: geniaal maar onbekookt?
Bijlage: een lange weg

Ha anonymus,
Jammer dat ik geen naam kon vinden op onze site onder de kop adviescommissies ICT want dat was wat persoonlijker geweest. Overigens ook geen adres voor een bezoekje om te horen wat voor adviezen er nou eigenlijk uitgebracht worden en of het College van Bestuur daar ook naar luistert.

Ik vroeg me bijvoorbeeld af of het jullie idee was om iPads als proef voor de directeuren aan te schaffen. Paperless-office! Goed man! Geen flauwekul. Gewoon mooie, dure, niet-microsoft ™ apparaten. Mijn hart maakt een sprongetje van vreugde. Zo bespaar je niet alleen een hoop ziektekosten van het management uit: bijv rugklachten vanwege het dragen van zware tassen met nog ongelezen vergaderstukken. Alles op de iPad! Ook is het leuk voor de kinderen om spelletjes op te doen en filmpjes te kijken. Houden ze paps of mams niet van het nieuwe werken af! Of heeft de directie ICT, of misschien wel ons College, dat zelf bedacht?

Genoeg zelfkennis dus, want een laptop aan de praat krijgen in ons netwerk wil je niet meemaken. En mocht je er wel in slagen mag je ‘m wel een uur voor je vergadering begint aanzetten want voor je bent ingelogd is de vergadering voorbij. Heb jij weer! Geniaal om dropbox voor de vergaderstukken te gebruiken, want onze eigen automatiseringsdienst  (‘Utrecht University ranks 1st in the Netherlands’) is natuurlijk niet in staat om zo’n vuilnisbak in te richten. Die is nog bezig met allerlei andere uitdagingen. En hoezo niet veilig, wie wil die stukken überhaupt lezen?

Toch maak ik me een beetje zorgen over hoe het verder moet hoor Ano, want het lijkt wel of we het ideaal: een standaard pc met standaard inrichting maar niet te boven komen. Alles wat afwijkt, en dat is nogal wat in een universitaire omgeving, ondervindt daar hinder van. Meldingen in de sfeer van: call in overleg gesloten, dat wil zeggen: medewerker in opperste ontreddering achtergelaten, zijn niet van de lucht.

Ik zal dat maar even uitleggen, want meestal staan adviescie’s niet zó goed in de praktijk dat ze weten wat er allemaal gebeurt. Even een ict-sc woordenlijstje:
Call inschieten: je klacht/vraag verdwijnt als een schot hagel het ict-service centrum in.
De tijd opschroeven: de standaard reactietijd wordt “wat” hoger
Gebeld gg: ze hebben op een tijd gebeld dat gebruiker er niet was. Dat kan dagen zo blijven …
In de week leggen: dat gaat nog maanden duren
Gebruiker heeft storing zelf verholpen: stommeling kon niet meer wachten.

Misschien dat je kunt adviseren dat ze bij het ict-sc weer eens initiatieven mogen nemen, zelf oplossingen mogen bedenken en de mensen die zich verschuilen achter procedures en niet bereid zijn om de klant tenminste te begrijpen, eens aan de tand voelen. Het lijkt voornamelijk een managementprobleem.

Tsja, ik geloof dat ik me ook maar weer eens opnieuw moet laten inspoelen, want of ik raak in een loop, of ik heb een virus te pakken.

Adviseer ze,

Baaierd

Tags: tablet | ict

Advertentie