Het perfide excellentisme

Aan: Henk@internationale_diversivisten.dub.uu.nl
Betreft: Het Perfide Excellentisme
Bijlage: Tijns portfolio

Beste Henk,

Afgelopen weekend kwamen mijn kleinzoons op bezoek! Dat is altijd weer een feest. Ze worden prima opgevoed, misschien zelfs te serieus, en weten mij altijd weer onmiddellijk in een goed humeur te brengen. Ze kletsen ons de oren van het hoofd en zijn in voor alle flauwekul die we gezamenlijk kunnen bedenken.

Maar deze keer hadden ze een missie! Ze hadden hun rapport meegenomen. Tijn zit in groep 3. Zijn taalvorderingen worden in bovenstaande grafiek beschreven. Jazeker, een bladzijde uit een prachtige map die hij zelf mocht samenstellen. Zijn portfolio! Het is net de universiteit Henk! Ze worden nu al zo vaak getoetst dat je je afvraagt wanneer ze onderwijs krijgen. De wekelijkse resultaten worden verwerkt in beeldschone grafieken.

Ik bekeek het plaatje, maar ik kon er geen touw aan vast knopen. Zijn vader gelukkig ook niet. Zijn moeder wel, maar die zit zélf in het onderwijs. Ik heb gezegd dat ik zijn rapport erg mooi vond! Een euro in zijn spaarpotje! Daar kunnen echt geen grappen over gemaakt worden.
Geloof jij dat andere ouders dit rapport wél begrijpen?

Netheid van het werk, schrijven, rekenen, taal, gedrag en houding, met wat willekeurige cijfers, of moderner: Tijn komt leuk mee, doet zijn best en heeft plezier in zijn werk. Zoiets. Wat is er gebeurd met het basisonderwijs?

Dezelfde ziekte als bij ons. De ranglijsten. De getallenverantwoording. Het excellentievirus. De Universiteit Utrecht moet uitblinken door middel van internationaliseren en diversifiëren. Het ontbreken van elk valide argument voor zo’n doel op zich in jouw column wordt al voldoende aangetoond door Jaap Bos.

Onze rector prijst het beter aan, maar helaas verzandt zijn betoog in een mening. Hij vindt dat we te wit, te mannelijk, te westers zijn. Dat is geen afspiegeling van onze samenleving. Maar zowel excellent als een afspiegeling van de samenleving zijn, is óf een contradictie, óf er valt heel veel werk te verrichten. Die verandering veronderstelt een maakbare mens in een maakbare wereld: Als je je best doet kan alles!

Ik vrees dat iemand die geen armen heeft toch moeite zal hebben om lid te worden van een tennisclub die competitietennis speelt. Hoeveel gehandicapte mensen spelen daar eigenlijk? Waarom is hun ledenbestand geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving? Discriminatie! Ja hoor.

Waarom wil iedereen zijn kind aan de universiteit laten studeren? Blijkbaar omdat men een hbo of een mbo minderwaardig vindt. Daar zitten geen excellente kinderen. Dan maar wat buitenlandse crème de la crème binnenhalen? Jij scout ze persoonlijk voor ons in China, geloof ik Henk? Een gotspe.
|
En waarom moeten meer vrouwen een Topbaan? Het begeerlijkste wat er is: veel stress, geen tijd en veel geld. Willen alle mannen eigenlijk wel zo’n baan? Of alleen Jet Butsenmaker?

En onze cultuur? We weten nauwelijks raad met de bestaande diversiteit. Ik heb al moeite met het carnavalsfeest uit het zuiden des lands.

Wordt toch wakker. Alsof diversifiëring en internationalisering urgente uitdagingen voor een excellente universiteit zijn.

Je Baaierd

Diversiteitsblog
Te wit, te Nederlands, te westers, te mannelijk, te elitair, kortom: te ‘ons soort mensen’. Hoe kan de universiteit dat veranderen? Klik hier voor meer verhalen over internationalisering, emancipatie, inclusie en politieke correctheid.

Advertentie