Foto: Baaierd

Het schaamrood op de kaken

Body: 

Als een van de eersten zat onze columnist Baaierd vorige week op een terras. Maar of hij daar nu zijn levensgeluk uit moet halen .... .

Aan: Rob.I@Ict_pilaren.uu.nl
Betreft: Het schaamrood op de kaken
Bijlage: Gretige horeca

Ha oud-collega,

We zitten nu al in de vierde maand van onze zogenaamde nieuwe werkelijkheid. Alleen al dat woord bevalt me niks! Hoezo nieuwe werkelijkheid. Was er daarvoor geen crisis. Dachten we allemaal dat er niks aan de hand was? Is onze werkelijkheid echt zo drastisch veranderd? Of tekenen allang bestaande problemen zich nu massief duidelijker af.

We verkneukelden ons over de komende vakanties om aan vrienden, kennissen en collega’s te kunnen vertellen waar we nu weer geweest waren. De druk van die omgeving maakte onze vakanties tot een verplicht nummer. Ook hier moet voor de bühne zichtbaar gescoord worden.

Was het leuk in Mexico? Ja top, we hebben de Popocatepetl beklommen. Of was dat nou in Chili? Nou ja, maakt niet uit. Prachtig man. Het verruimt je blik zo’n vreemde cultuur. Een heel andere kijk op de werkelijkheid. De mensen leven er zo eenvoudig. Prachtig jôh. Helemaal in het hier en nu, Ze hebben eigenlijk niks. En tóch gezellig panfluiten! De kinderen spelen daar ook gewoon buiten op straat. Met conservenblikjes! Ook niks geen obesitas daar!

Toeristen vliegen 8000 km in een rechte streep van Amsterdam naar Peking. Een reis waar Marco Polo jaren voor nodig had, ontberingen leed en regelmatig de dood in de ogen zag. Alleen onze Marco Polo’s roepen: Schande! Kunnen ze dat niet beter regelen? Ik moest zes uur in de rij staan wachten. Het lijkt het Oostblok wel. We vieren de vooruitgang der ontevredenen.

Het massatoerisme is inmiddels een verplicht nummer. De bestemming is meestal een overbevolkt, smorend heet strand met afgeladen terrassen en versteende kusten. Daar waar de touroperators ten koste van alles de lokale natuur en bevolking exploiteren en toeristen elkaar tegenkomen.

We hebben tot nu toe verdomd weinig van onze verre reizen geleerd. De wereld wordt met de dag kleiner en onze toekomst raakt met de dag meer verweven met die van de wereld. Dát is de nieuwe werkelijkheid!

Tot in Afrika zien ze op hun mobieltjes dat wij voor drinkwater gewoon de waterkraan opendraaien! Hier is de laatste trend betalen met je telefoon. Dát doen ze daar dan al weer jaren. Gewoon omdat ze te arm voor een bankrekening zijn. Buren, een paar uur vliegen.

Vorige week zat ik als een van de eersten weer op een corona-proof terras. Eindelijk, appte ik een paar kennissen, Het mag weer. Daar schaam ik me nu nogal voor. Ik die niet meer werk, gedraag me als een verwend kind. Ach, ach, hij heeft zijn terrasje zo gemist.
How low can you get?

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail