Het stilvallen der dingen

Foto Baaierd

Aan : Paul@welvaartoptimisten.nl
Betreft: Het stilvallen der dingen
Bijlage: Verveling

Ha Paul,
Ik had van allerlei dingen op mijn lijstje staan om te gaan doen, waaronder natuurlijk een vakantiebezoek aan mijn geliefde Auvergne. Je begrijpt dat daar natuurlijk geen bal van terechtkomt nu. Ik zou er nog via Duitsland kunnen komen, maar aantrekkelijk is het niet meer. De maatregelen in het dorpje waar ik altijd heenga zijn zodanig streng dat ik er niet eens heen zou willen op dit moment.

Niemand mag in Frankrijk de deur meer uit zonder een goede reden. Dat betekent een bezoek aan een apotheek, levensmiddelenwinkel of supermarkt. Als je je verder dan een kilometer van je woonhuis begeeft zonder een ingevuld formulier waarop je de reden van je verplaatsing hebt vermeld, krijg je een fikse boete!

Verder ben ik eigenlijk wel klaar met het coronanieuws. Ik word alleen maar zenuwachtig van het gebazel erover. Het enige wat mijn hopelijk nog gezonde verstand ervan begrijpt, is dat we de piek van het aantal besmettingen moeten afvlakken. Dus het aantal besmettingen per ge├»nfecteerde coronapati├źnt gemiddeld onder de 0,6 houden om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken.

Zo rekken we tijd tot het virus uitdooft of we een serum hebben gevonden. De Amerikaans/Engelse aanpak: laat maar gaan want we krijgen het toch allemaal was de slechtste. De kans dat een virus muteert neemt toe met het aantal besmettingen!

Verder blijkt testen en isoleren de beste aanpak. Je hoeft dan niet eens een lockdown toe te passen, Maar dat doen wij dan weer niet. Waarom niet? We hebben de spulletjes niet!

Zo draait de politiek om de hete brij heen. Dat het beknibbelen op - en het privatiseren van - onze gezondheidszorg heeft veroorzaakt dat we niet eens weten wat we in huis hebben. Noch wat we aan spullen hebben, noch wat er aan faciliteiten of capaciteit bestaat. Ze zijn geloof ik nu nog aan het inventariseren.

Tsja, gelukkig ben ik geen bestuurder, maar we wisten immers allang dat het privatiseren van nutsdiensten het domste is wat je kan doen! Concurrentie leidt er tot chaos, bijzonder slechte dienstverlening en uitbuiting van de laagste salarisschalen. Toch blijf ik geloven dat de corona-crisis positieve kanten heeft.

Er komt duidelijk aan de oppervlakte wat er bestuurlijk mis is met Nederland. Waar onze zwakke plekken zitten. Waar onze waardering voor werk is scheefgegroeid. Dat een aantal grote bedrijven weer schaamteloos probeert te profiteren van maatregelen die voor de kleine bedrijfjes bedoeld zijn om te overleven. (KLM, TATA steel enz).

Ook krijgen we duidelijk zicht op onze welvaart. We hebben ineens tijd voor onze kinderen. Zien wat het betekent om ze les te geven of ze de hele dag bezig te houden. Ontdekken wat het is om niet meer in de file te staan. Merken dat onze lucht aanzienlijk schoner is, alle anti-milieuactivisten ten spijt. Dat stress onze blik vertroebelt.

Als de wereld stilvalt, wordt het uitzicht schoner. We hebben er gelukkig mooi weer bij!

Baaierd

Advertentie