Innovatie 3.0

Aan: Erwin@ ex-UU-directeuren.nl
Betreft: Innovatie 3.0: “ de Randomiser”
Bijlage: eenzaam maar niet alleen 3

Ha Erwin,
Al weer lang geleden dat ik je zag in onze Burelen! Net als Sinterklaas trouwens. Sinds je die man er uitgereorganiseerd hebt is het er niet gezelliger op geworden. Je beloofde ons er andere ambitieuzere feesten voor in de plaats. Maar we kregen helaas twee reorganisaties en ik geloof drie van die feesten. Ze zijn er niet meer. Die feesten bedoel ik.

De eetzaal waar je je collega’s kon tegenkomen is opgeheven en vervangen door een te kleine, akoestisch miserabele, stenen hal met slof kantinemeubilair. Dat moet je als het walhalla van functionele gezelligheid in de oren klinken! Shangrila! Mocht je er toch wat willen nuttigen, en je had nog trek, dan verdwijnt die als sneeuw voor de zon door het sobere functionele, niet duurzame, assorti dat de laatste 4 jaar met een slordige 500.000 euro verlies jaarlijks wordt aangeboden.

Het personeel wordt nu, na 3 jaar onzekerheid ontslag aangezegd omdat ze niet van belang zijn voor het “primaire proces”. Waarom hebben we die mensen dan in hemelsnaam 25 jaar in dienst gehouden? En wat betreft Sinterklaas: die werkt niet op contractbasis, hij komt voor niks! Dat is niet  professioneel! Anders zou hij allang weer ingehuurd worden.

Het lijkt of ik nostalgisch terugverlang naar een tijd, nog voor de door jou ingevoerde procedurele ambtelijke regie. Niets is minder waar hoor. Jouw erfenis maakt het hier eigenlijk met de dag gezelliger en interessanter. Luister en huiver.

Nu de staf bestaat uit hands-off contractmanagers die niet meer weten hoe een werknemer er uit ziet en vooral niet wat hij doet, gebeuren er allerlei onverwachte dingen waar geen contract tegen gewassen is. Waarom moet je weten waar het over gaat of hoe iets uitgevoerd wordt. Het wordt toch goedkoper? Dus loopt er van alles door elkaar heen te draven, in te huren en vooral veel te vergaderen. Geen vrij zaaltje meer te vinden. En de groepen die met elkaar moeten praten, worden ook steeds groter. Gek hè? Sommige werkjes worden wel 3 keer gedaan, en steeds weer met verschillende, vaak verrassende resultaten.

Eerst dacht ik dat het toeval was. Niets is minder waar! Men zorgt dat het weer gezellig wordt! Neem de vondst van onze directrice ICT bijvoorbeeld: Hilarische internettelefoons. Ze leiden een totaal eigen leven. Babbelen. Vertellen je wat je niet mag doen, of dat je iets fout doet, terwijl je geen flauw idee hebt waar het over gaat. Manen je je voicemail af te luisteren die je niet hebt, of waar je een code voor moet intikken. Een nog onbekend priemgetal! 

Haar fans beweren dat de ICT-directrice nét voor haar vertrek een contract met Y-(why)-mobaajjl gesloten heeft. Goedkoper. Allicht, dat is onze Ineke. Maar: het bevat ook de randomiser. Die zorgt ervoor dat als je iemand belt, je een willekeurige werknemer van de UU aan de lijn krijgt! Elk antwoord is er een, en tegelijkertijd prima community-building. Nu al leuk!

Zin in,
Baaierd

Advertentie