Liegbeesten zijn het!

Body: 

Baaierd probeert zijn kleinzoon uit te leggen wat al die academische newspeak tijdens de Opening van het Academisch Jaar betekent. 

Aan: tijn@toekomstigstuderenden.uu.nl
Betreft: Liegbeesten zijn het!
Bijlage: Tot ziens Auvergne!

Ha Tijn,

Ha kleinzoon, jammer dat jullie deze zomer geen vakantie vierden bij ons in de Auvergne! Het was weer onvergetelijk mooi. Bij opa op het werk hebben ze allemaal fantastische nieuwe plekken bezocht. Je zult het niet geloven, tot aan het andere eind van de wereld Tijn. Bergen en woestijnen, in vliegtuigen hoog door de lucht. Marco Polo’s zijn het. Dat was iemand die vroeger lange reizen maakte. Een avonturier! Maar nu reizen ze wat comfortabeler en sneller. Verder en mooier, hoor ik ze roepen.

Misschien ben ik ook nog wel een kind of misschien word ik wel kinds hahaha. Want ik begrijp de veranderingswoede niet goed. Dat betekent dat je telkens weer wat anders wilt. Ik ben daar niet zo van. De kracht zit ‘m volgens mij in de herhaling, heb ik na veel vertellen ontdekt. Dat zie ik aan jullie. En je vader vond dat vroeger ook! Ik moest altijd weer dezelfde verhalen blijven vertellen. Geen woord mag ik er aan veranderen, want anders gaat de hele zaak op tilt.

Steeds hetzelfde is niet saai. Het krijgt diepgang. Geeft inzicht. Het maakt rijker. Daarom ga ik ook elke keer naar dezelfde plek met vakantie. Ik kom dezelfde mensen tegen, ze worden ouder en gaan wat voor me betekenen. Ze worden meer dan voorbijgangers, krijgen inhoud.

Hier op de universiteit zijn we voortdurend aan het veranderen. Zo veel en zo snel dat ik me afvraag of jij en je broer, als jullie genoeg verstand en goede zin hebben, er ooit nog gaan studeren. Of er dan nog wel een school voor oudere knappe koppen bestaat.

We hebben zojuist de Opening van het Academisch jaar gehad, dat betekent dat ook hier de school weer is begonnen. Onze voorzitster, dat is de bazin, zie ik haast nooit, ze was er echt! Ze had gelukkig hetzelfde aan als altijd, anders had ik haar niet herkend! Van wat ze allemaal zei heb ik niet veel begrepen hoor. Ik hoorde dat we moeten vitaliseren. Dat betekent dat we nu zo dood als een pier zijn. En daarvoor hebben we dus een boekje gemaakt! Om ons weer nieuw leven in te blazen Tijn! Met een moeilijk woord heet dat het Strategisch Plan.

Het vreemde is dat al die sprekers (behalve onze rector; de echte baas van de universiteit) allemaal dingen zeggen die ze helemaal niet menen. Bijvoorbeeld Sander Dekker. Die herkende ik echt niet. Hij was voor het eerst naar een kapper geweest. Hij vertelt ons wat we moeten doen. Als moeder Jet dat goed vindt natuurlijk! Studenten moeten zichzelf ontwikkelen, doen wat ze leuk vinden, buiten hun vakgebied kijken, sociaal geëngageerd zijn (dat betekent dat je ook vriendelijk voor je buurman moet zijn) en normen en waarden uitdragen.

Ja hoor, dat is het tegenovergestelde van wat zijn clubje de afgelopen jaren voor iedereen heeft georganiseerd! Schulden maken, korter studeren en meer vakidiotie. Enthousiasme, normen en waarden en fundamenteel onderzoek zijn belangrijk…..
Liegbeesten Tijn!

Facebook Twitter Whatsapp Mail