Mindful-less in de unibubble

Foto: Hilleke Brouwer

Aan: uu.nl
Betreft: Mindful-less in de unibubble
Bijlage: Old school meditatie
 
Als je niet meer in de tredmolen van het werk zit en je niet meer scherp hoeft te blijven om je collega’s bij te houden, wil je nog wel eens in herhaling vallen. Daarom is een uiltje knappen tussendoor uitgesloten.

Zo af en toe probeer ik wat contact te houden met oud-collega’s, maar daarvoor durf ik geen videosoftware te gebruiken. Want ik zie hoe ze worstelen om niet overbelast te raken door al die blatende koppen op ‘t scherm. Daar hoeft dat hoofd van mij niet ook nog eens naast. Bovendien zeur ik meestal over andere dingen dan de dagelijkse werkbeslommeringen. Dus af en toe maar eens een kopje koffie in de buitenlucht.

Op de een of andere manier lijkt met mijn vertrek uit de universiteit alles tot stilstand te zijn gekomen en het gezonde verstand nog verder uit zicht te zijn geraakt. Ik kijk in DUB naar de dingen  waar men zich momenteel druk over maakt aan de universiteit en zie dat voornamelijk racisme, inclusiviteit, diversiteit en institutioneel racisme de topics zijn. En ja hoor, Zwarte Piet is gelukkig ook weer op het universitaire toneel verschenen! De Universiteit Utrecht is te wit en Piet is te zwart. Intussen is er geen student meer op de campus en ligt het onderwijs vrijwel stil.

Oh ja, een geschiedenisstudent beweert dat politiek bevooroordeelde hoogleraren in groten getale het onderwijs onveilig maken. Hij noemt zijn verhaal vervolgens ook nog een essay! Is dit een student van de UU?

Ik lees dat er coronaposters gemaakt worden in het Spaans, Chinees en Arabisch omdat de buitenlandse studenten niet alleen geen Nederlands spreken, maar ook te weinig Engels om de coronamaatregelen te begrijpen (!). Hoe gaat dat in de collegebanken, pardon, thuis achter de laptop? Trots!

Is Google Translate er inmiddels ook met vertaling van het gesproken woord? Control alt quit? Ikke niet begrijp. Siri help, eeuh… bāng zhù!  (“help” in het Chinees, voor het handjevol nog Nederlands sprekende boomers onder ons). Misschien moeten we meer Russische studenten werven? Oh Ja joh? Goed idee!
Hoe ver kan je verdwalen?

Zijn er niet al veel meer studenten dan er op dit moment überhaupt onderwijs kunnen volgen? Hoever steekt de UU nog boven het LOI uit in begeleiding, video en digitale cursussen? Maken studenten op dit moment niet onverantwoord hoger wordende schulden?

Als ik DUB lees en dat als representatief aanneem voor wat er speelt aan de universiteit, ben ik het spoor totaal bijster. De Onderwijsraad doet het al niet veel beter: de corona schopt het onderwijs in de war! Die vraagt zich af hoe het nu moet met de financiering van universiteiten met veel van die vetbetalende buitenlandse studenten. En: Persoonlijk contact en interactie zijn noodzakelijk voor het onderwijs. Aldus de heffe der bestuurderen. Plattitudes die elke communicatiebutler kan uitbraken. Bright Minds Better future las ik ooit.

Welke ideeën gaan wij doorvertellen? Leeft er nog iemand in dit intellectuele bolwerk?

Baaierd

Tags: baaierd

Advertentie