Nijntje en de nanobreinen

Body: 

Columnist Baaierd over een beschermde generatie met een grenzeloos zelfvertrouwen. 

Aan: Melanie@discussieaanjagers.uu.nl
Betreft: Nijntje en de nanobreinen.
Bijlage: een veilige wereld.

Ha Melanie,

Ik las met bewondering je oproep in DUB tot het schrijven van een essay. Geef de heren Bolkestein en consorten eens flink hun vet! Met hun stichting de wereld in perspectief hebben ze een prijs uitgeloofd voor degene die een essay schrijft met de titel 'Heeft de teloorgang van het christendom in Europa het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?' Hahaha!  

Ik weet zeker dat er vrijwel geen hond belangstelling heeft voor een dergelijk essay; er misschien twee bejaarden zijn die het lezen van een dergelijk essay tot een goed eind kunnen brengen en er hooguit één te vinden is die het wil schrijven (afgezien van een vereenzaamde Geestelijke). Tegelijkertijd vraag ik me af of er überhaupt nog wel mensen in Nederland zijn die weten wat een essay is? Natuurlijk afgezien van een paar overijverige studenten die er wel eens een reader over gelezen hebben.

Meer in de lijn van ons jonge volkje zou zijn: maak een twitterbericht waarom je je zeker voelt als je naar een sollicitatie gesprek gaat, of: creëer een YouTube-filmpje van vijf minuten over kerkbezoek in je woonplaats. Dus ja, dat je met het initiatief van de bejaarden-stichting niet meteen het controversiële debat weer tot leven wekt, ligt nogal voor de hand.

Toch voel je je blijkbaar wel aangesproken door de heren, want je meldt meteen dat wij hier aan de Universiteit Utrecht een bloeiende debatcultuur hebben die controversiële onderwerpen niet schuwt. Nergens voor nodig. Ik kan me het uitstekend bezochte debat met onze vriend Holleeder (haha mijn Word-speller roept holtedier) dan ook levendig heugen. Dat ging er fel aan toe zeg, ik heb er nog vlekken van in mijn gezicht. En controversieel dat het was!

Verder begrijp ik niet helemaal waar je prangende vraag vandaan komt wat het voor stichting is die het geld fourneert voor deze prijsvraag. Sinds wanneer maken wij ons druk waar het geld vandaan komt in onze valoriserende universiteit?

Ik zou zeggen tegen de heren als men míj zou vragen een essay te schrijven (hetgeen natuurlijk niemand doet): hoe komt u erbij dat het Nederlandse - want op deze provinciale schaal zou ik het onderwerp zeker willen behandelen - zelfvertrouwen verloren zou zijn? Het is sterker dan ooit! Twee renners staan in het algemeen klassement van de Tour de France (op de derde en vierde plaats) en ze zijn al winnaar! Mart Zwets verslaat nog steeds de Tour; zijn zelfvertrouwen is nog groter dan zijn vleesbaard! Enzovoort.

De in overvloed opgegroeide generatie heeft inmiddels haar eigen kinderen. Daarvan is het zelfvertrouwen grenzeloos omdat Pa en Ma hun wereld compleet verNijnen. Trots brengen ze ze met de auto naar de universiteit als het slecht weer is, en spreken de hoogleraren aan op hun gedrag als de kids een onvoldoende scoren. De wereld van Nijn is inmiddels doorgedrongen tot de hoogste regionen van ons onderwijs. Kan Studium Generale niet de Nijntje Award instellen voor de meest beschermende ouder? Mega Leuk!

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail