Beeld Baaierd

Sportbeha

Body: 

Een dubbel 8-film met voetballende studenten en profs brengt Baaierd in een nostalgische mood. Een ouderwets lekkere pot voetbal om de leuk, zonder VAR en lugubere voetbalmakelaars.

Aan: JanVorstenbosch@filosofiestudenten.uu.nl
Betreft: Sport BH
Bijlage: Muurtje(video-still)


Ha Jan,

Het is alweer een half jaar geleden dat ik je beloofde een kopie te sturen van de film die mijn vriendin ooit van ons maakte. Het was een film over een voetbalwedstrijd tussen professoren, wetenschappelijk personeel en studenten filosofie van de centrale interfaculteit van onze universiteit. Uit 1972!

Gelukkig is die belofte niet zo oud als de dubbel 8-films die we indertijd zelf als hobby ontwikkelden en sneden tijdens de workshops van Paul de Mol. Die inspirerende, enthousiasmerende beeldkunstenaar maakte ons tegen kostprijs allemaal gek van experimentele films.

Voor de liefhebbers: we maakten korte films op ortho-materiaal, heel ongevoelige film (12 din) voor als je dat nog wat zegt. Filmmateriaal dat normaal gebruikt werd om films te kopiëren, maar dat goedkoop en hard genoeg was voor ons om mee te experimenteren.

In het begin brachten we de belichte films nog naar Ed Hulskamp op de Biltstraat, die voor een spotprijsje (arme studenten) onze films nog wel wilde ontwikkelen. Hij zag ons altijd met lede ogen aankomen. Eenmaal overtuigd dat hij echt de enige was, ging hij weer door de knieën. Ok ik zal ze wel weer ontwikkelen, nog één keer dan.

We moesten geduld hebben dat wel, want hij durfde die films pas te ontwikkelen als hij alle andere gehad had. Het ortho-materiaal was zo goor, dat als de films ontwikkeld waren hij de ontwikkelaar kon weggooien en alle machines moest schoonspoelen om de lappen achtergebleven emulsie te verwijderen.

De film van onze wedstrijd is van een latere datum. En dus helaas met een veel grovere korrel. Het ortho-materiaal was bijna niet meer te krijgen. Ik had nooit meer aan de film gedacht tot ik een uitnodiging voor de reünie van de Utrechtse filosofenclub kreeg en ze me vroegen of ik nog foto’s, krantjes of andere spullen had uit die tijd … . Mijn vriendin vond de dubbel 8-film terug en bracht ‘m naar een bedrijfje dat oude dubbel 8-films nog op dvd kon zetten. (intussen ook al weer een verouderd systeem! Hahaha).

Een televisiescherm en een dvd-speler werkt makkelijker en veiliger dan een oude EMI dubbel 8-projector die zo leuk van die witte bellen in het beeld en de film brandt als hij even hapert! De film geeft een prachtig tijdsbeeld van een enthousiaste groep mensen, die met veel plezier een bloedserieuze pot spelen. Op de sportvelden van de nog lege Uithof. Pardon, Science Park.

Amateursport was leuk. Het loutert de mens, verbroedert (of verzustert) leert je samenwerken, tactisch denken, verliezen. Je traint lichaam en geest. Er was geen VAR, geen transfersom, geen scouting, geen makelaar, geen inspanningsfysioloog en geen how low can you get: Sport BH. Hoe kan je iets zo respectloos ontmenselijken. De BH registreert versnelling, afstand, plaats en tijd. Optimale belasting voor maar 10.000 euro jaarlijks!

De machines in het veld lijken weer menselijk als ze zwaar hijgend gedwongen vertellen over hun ontlading en wat er door ze heen ging. Boeien!

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail