Terugvanvakantiestress

Aan: Mikal@vertrokken_uu_promovendi.nl
Betreft: Terugvanvakantietress
Bijlage: Hittegolf!

Ha Mikal,

Wat ik de afgelopen weken ontdekte Mikal, geweldig!
De vakanties die we altijd doorbrengen in onze geliefde Auvergne liepen altijd synchroon met de schoolvakanties. Mijn vriendin werkte namelijk op een lagere school zoals je weet. Dit jaar kwam dat door omstandigheden anders uit. We besloten na zo’n twee en halve week terug te keren naar Nederland om onze nieuwe kleinzoon te bewonderen.

Ja, het is een snoepje! Je hebt ‘m vast al gezien! Maar omdat je niet de hele tijd naar zo’n klein mensje kan gaan zitten staren; dat is voor de jonge ouders ook geen pretje, vatte ik al mijn moed weer bij elkaar om toch maar onze burelen aan de Heidelberg te bezoeken.

Er was helemaal niemand Mikal! Je kon een kanon afschieten door de gangen. Al die belangrijke mensen met al die deadlines, al die belangrijke taken die nog uitbesteed moeten worden omdat ze er zelf geen verstand van hebben….
Niks van dat al.

Ja, een paar oudgediende, ouderwetse diehards zag ik nog. Wat werkende sukkels van onze Bestuursdienst. Die met klusjes bezig zijn die mooi in de vakantie gedaan kunnen worden omdat er dan niemand last van heeft. Duh, Ouderwets !

Ze hebben niet begrepen dat je je in de kijker moet spelen om waardering te oogsten. Problemen maken of signaleren is interessanter dan ze oplossen. Oplossen laat je dan doen! Dus bij O & O zeg je hoe onderwijs en onderzoek moet zijn, bij onze informatica-afdeling ga je vooral niks zelf maken of programmeren, bij de communicatieafdeling ga je niet zelf filmen of lay-outs maken, bij de financiële afdeling ga je zeker geen rekeningen betalen.
Alleen sukkels of prehistorische mammoeten doen iets zelf. Dat is veel te controleerbaar!

We besteden echt alles uit. Behalve reorganiseren. Daar huren we ook wel dure jongens voor in; maar we laten oud-bestuurders die jongens van tevoren zeggen wat er uit moet komen.
Dubbel ingedekt! Wie volgt? Zin in!

Ik verwachtte mij dus weer midden in het geweld van de reorganisaties te storten, want dat is vrijwel het enige dat er nog wordt gedaan bij ons. Ik begrijp dat wel hoor: als je aan het reorganiseren bent hoef je je niet bezig te houden met de problemen die er zijn. Je bent immers druk met reorganiseren!

Weet je wat me nou zo opvalt? Er komen steeds meer nieuwe vacatures in de Bestuursdienst. Weet je wat nog veel opvallender is? Alle bureauvacatures verdienen meer dan een promovendus, een docent of een onderzoeker. Niet een beetje meer, veel meer.

Daaraan kan je zien wie we belangrijk vinden in onze universiteit, of misschien eerder wie het meest opvallend bezig is. Het centraal niveau. De grootste sukkels werken anoniem in een faculteit als onderzoeker, promovendus of docent. Waarschijnlijk met een tijdelijk contract.
Wat zou er gebeuren als alle “ondersteuners” die nu vakantie vieren weg bleven. Wat zou er helemaal gebeuren als daar geen vacatures meer voor vervuld werden?
Ik durf het antwoord niet te geven.
 

Je Baaierd.

Advertentie