Vergankelijkheid

Foto Baaierd

Aan: Anton@college.uu.nl
Betreft: Vergankelijkheid
Bijlage: Lef!

Hallo Anton,
Het einde van de columnserie Baaierd in deze vorm raakt in zicht. Het zijn er inmiddels 225 geworden. De vorm die ik koos, was altijd die van een intern memo. Herkenbaar voor de ambtenaar en gericht aan iemand die ik kende of aan een onderdeel van de universiteit. En soms aan mijn moedertje. Dat raakt op.

Van het college ben jij de enige die ik nog ken na veertig jaar Universiteit Utrecht. Je collega-collegelid Henk zag ik tien jaar geleden één keer tijdens een bijeenkomst over de virtuele universiteit in de binnenstad. Daar maakte ik natuurlijk meteen misbruik van voor een column.

Bij het teruglezen van mijn columns bleek dat links die ik gebruikte in negen van de tien gevallen niet meer werken. Zelfs de interne links naar DUB-artikelen zijn met de ingebruikname van een nieuwe site een paar jaar geleden kwijtgeraakt, inclusief de comments die erbij stonden. Ik ben benieuwd hoelang ik mijn columns nog kan vinden, maar ik weet dat ze het lot zullen ondergaan dat ons allen beschoren is: de vergetelheid.

Is dat erg? Welnee. Het is beter dat onze woorden verdwijnen in de grote brij van het oneindige internet. Als ik bedenk wat voor archieven men aan het aanleggen is om die digitale nonsens op te slaan wordt het me angstig te moede. Alleen al de dataservers van Microschoft gaan in onze polder meer energie verbruiken dan waar een grote stad genoeg aan heeft. Met behulp van onze windmolens. En onze subsidie!

Alles voor het milieu, kakelt Microsoft. Ja hoor, maatschappelijk ondernemen. Zorgen dat elke prima functionerende pc na drie jaar niet meer werkt door telkens zwaardere software uit te brengen. En die software moet je inmiddels ook per jaar betalen. Goed bezig! De universiteit betaalt er ook flink aan mee. Terwijl er gratis software is die net zo goed functioneert. En zelfs nog op oude laptopjes prima werkt!

Naarmate ik meer columns aan het teruglezen ben, wordt het me vreemd te moede. Heb ik echt gedacht dat het wat uitmaakte wat ik opschreef? Is het management zich eindelijk gaan focussen op de inhoud in plaats van op de processen? Zijn de externen in dienst genomen zodat er continuïteit en loyaliteit ontstaat in de organisatie? Zijn de overbodige managementlagen weggesneden? Is De Uithof, pardon het Science Park, weer een bruisend cultureel centrum geworden? Heeft de U-raad inmiddels wat in de melk te brokkelen en zijn de verslagen openbaar? Enzovoort.

Welnee. Maar zo valt er valt er gelukkig altijd wel wat te schrijven. Hierbij een van de columns die ik je een jaar of vijf geleden schreef. Jij was ook warme voorstander van een hart in De Uithof! Staat de door jou beloofde nieuwe Vagant er eindelijk?

Ik ben inmiddels verdronken in mijn columns en denk dat ik ze  voorlopig maar even niet meer moet lezen. De zon schijnt buiten en ik ga er aan wennen dat de universiteit zonder mij ook bestaat.
Toch jammer dat je nooit geantwoord hebt Anton,

Met vr grt
Baaierd

 

Tags: baaierd

Advertentie