Foto Baaierd

Vreemd vacaturebeleid

Body: 

Zoveel externe vacatures en geen interne? Baaierd vindt het maar vreemd. Is er dan niemand te vinden bij al die duizenden medewerkers die de UU nu al heeft?

Aan : Machiel@excollega’s.uu.nl
Betreft: Vreemd vacaturebeleid
Bijlage: Herfst

Ha Machiel,

Leuk dat je op mijn afscheid was! Ik vond het erg gezellig! Je behoort tot de mensen die de tijd nemen om goedendag te zeggen terwijl ze de laatste tijd waarschijnlijk al zo vaak collega’s hebben moeten uitzwaaien. Míjn humeur werd daarvan nooit beter.

Het lijkt wel of die duiventil in het Bestuursgebouw maar geen vaste bewoners meer krijgt. Ik begin zo langzamerhand het vermoeden te krijgen dat ze binnenkort ook niemand meer kunnen krijgen voor een tijdelijke aanstelling voor een van die gezellige, leuke en zeer interessante banen. Met veel verantwoordelijkheid en veel eigen initiatief. En leuk zijn ze volgens marketingmedewerker Natalja wel hoor: Het allerleukste aan werken bij de Universiteit Utrecht vind ik de diversiteit aan functies en afdelingen. Ik bedoel maar.

Als ik interne vacatures aanklik, krijg ik niks op onze site. Noppo, Nada, Zilch! Hoe kan dat nou weer. Ik rammel op wat toetsen, zou die verduivelde site weer eens op zijn kont liggen? Nee dat lijkt er niet op?  Zou er inmiddels een vacaturestop zijn?

Als ik externe vacatures aanklik, krijg ik er 47!  Jaja, het HR “beleid” lijkt voorlopig nog niet veel veranderd. Begrijpelijk, wat moet je ook met dat zittend personeel? Die zijn nog maar op één manier inzetbaar, want ze moeten immers door protocollen en procedures vervangbaar zijn.
Dan moet je wel extern hè? Oeps.

Hee, toch nog vier/vijf vacatures secretaresse. Een ervan heet ‘Assistent Directeur Marketing’. Wat een fantastische baan. Ook daarvoor is er natuurlijk niemand in onze universiteit met 5000 werknemers te vinden. Iemand die dienstreizen kan organiseren (voor wie moeten die eigenlijk georganiseerd worden en waarheen?), die ‘complex outlook agenda beheer’ meester is en die samen met drie (3!) andere collega’s het secretariaat kan bemensen. Het salaris is dan ook overeenkomstig als het écht je droombaan is! Het salaris dat de directeur aan deze functie toekent is gelukkig ruim hoger dan dat van een promovendus aan onze universiteit.

Toch moet het college maar eens naar die advertentieteksten kijken, want ik lees in deze met zorg opgestelde advertentie: Strategie, beleid en uitvoer komen samen bij C&M. De directie voert de regie over het communicatie- en marketingbeleid van de universiteit. Ik dacht dat dat het college en de decanen regie voerden. Je ziet Machiel, ik ben er al helemaal uit!

Een kennis solliciteerde naar plaatsvervangend directeur ICT aan de UU. Die vacature kan ik alleen niet terugvinden tussen die 47 vacatures die er staan.  Ik begreep van hem dat alle kandidaten afgewezen waren. Ik had hem de raad gegeven: roep agile en lean en als je weet wat een database is, ben je binnen hoor. In het land der blinden is éénoog koning.

Tsja, dat is alweer een akelige vergissing. Zo’n vacature loopt zoals gebruikelijk altijd via een headhuntersbureau. Die vonden hun kandidaten uitstekend geschikt, maar die man die er nu nog (steeds) zit is erg goed. Per definitie onvervangbaar!

Je Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail