‘Jullie hulp is van levensbelang: verbreek de banden met Rusland’

Thierry Baudet was erg duidelijk over de desastreuse gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor ons in Nederland. ‘Heel slecht voor ons!’ In de zin die volgde, gaf hij uitleg daarvoor. ‘Kijk alleen al naar de gasprijs!’ Terwijl hij zijn tweet - vol medeleven - schreef, klonken in Kiev (Kyiv) explosies en luchtalarmen na bombardementen. De lokale overheid riep op om te evacueren.

Afgelopen oktober in Kiyiv deed ik mee aan een internationaal seminar voor jonge vrouwen over leiderschap en politiek. Daar maakte ik kennis met Iryna (35) en Olena (22). Onze politieke jongerenorganisaties zijn verbonden aan dezelfde koepelorganisatie. Ze houden mij nu op de hoogte van de situatie daar via whatsapp en andere social media. 

Wakker worden in een oorlog
Ze werden gisterochtend wakker in een oorlog. Als ik met Iryna praat, zit ze in een schuilkelder in Kiev. Daar is ze veilig voor het Russische geweld. ‘Veilig’ is hierbij natuurlijk gebonden aan de context: ze geeft aan dat ze ontzettend bang is en dat ze geen idee heeft hoe de komende 24 uur eruit zullen zien.

Een ding is wel helder: ‘Fuck Poetin. Autoritaire regimes zijn verschrikkelijk. Hij is gek, niks maakt hem nog uit.’ Olena is het met Iryna eens: ‘Poetin, fucking dictator. Stop de oorlog’, zegt ze op haar instagrampagina. Daar houdt ze de wereld op de hoogte van de crisis door middel van filmpjes en afbeeldingen van haar ervaringen en informatie. Op de meeste filmpjes is ze duidelijk geëmotioneerd.

Verbreek banden met Rusland
Terwijl de mensen in Kiev een schuilkelder opzoeken, maken Nederlanders zich druk om de stijgende gasprijs door de oorlog. Olena en Iryna hebben dan ook een heldere oproep aan de Nederlandse overheid. Olena: ‘Het is tijd om te begrijpen dat het mogelijk is om geen diplomatieke of economische banden te hebben met Rusland. Het werkt niet. Dat heeft dit conflict en deze oorlog toch wel laten zien?’ Ze hopen dat landen de zakelijke relaties, bijvoorbeeld rondom de gashandel, beëindigen: ‘Zolang de Russen geld hebben, maken ze kogels die voor ons bestemd zijn’, zegt Iryna.

Dat Baudet de gasprijs als ‘slecht voor ons’ benoemt, doet haar pijn. “Jullie als Europeanen doen ondanks alles zo veel zaken met Rusland”, zegt ze met duidelijk trillende stem. “Prijzen zullen hoger zijn zonder het Russische gas, maar dat is niet zo eng als je huis noodgedwongen verlaten om te vluchten naar een schuilkelder. Of om te horen dat er al 22 (burger)doden zijn gevallen. Dat kan jouw kind in het leger zijn, je vader die boodschappen ging doen of je oma die niet op tijd kon vluchten.”

Dat beaamt Olena: “De bombardementen zijn niet alleen gericht op militaire plekken. Heel Oekraïne is doelwit, de infrastructuur, maar ook een burgerziekenhuis. Dit is echte oorlog.” Duidelijk aangeslagen gaat ze verder: “Het is het engste ooit om wakker te worden door geluiden van bommen om 5 uur in de ochtend. Ik ben voor het eerst in mijn leven in een schuilkelder. Je kan alleen nog maar denken aan overleven, en dat in de 21ste eeuw in Europa.”

Ga demonstreren
Maar goed, de stijging van de gasprijs is natuurlijk ‘heel slecht voor ons’, zoals Baudet al zei. De noodzaak om te helpen lijkt vooralsnog dan ook niet erg groot. Daarin staat meneer Baudet niet alleen: de Nederlandse regering vindt het ook spannend om échte sancties door te voeren. Maar, meneer Baudet, meneer Rutte, wat doet u liever? Wachten tot Nederland aan de beurt is? Of toch beslissen tot échte sancties. Want, zoals Iryna ook zegt: ‘Poetin heeft ontzettend veel geld en land. Hij staat hoog, droog en veilig. Het is tijd om zijn benen te breken.”

Voor de mensen die niet luisteren naar de naam Thierry Baudet of een positie in de Nederlandse regering vervullen, hebben Iryna en Olena een laatste advies: “Ga naar je overheid en vraag om hulp om Rusland te stoppen. Ga naar demonstraties en maak je stem hoorbaar. Jullie hulp is van levensbelang. Help, het maakt niet uit hoe, maar help! Doneer aan het leger of aan een humanitaire organisatie.” “Ik smeek het jullie”, sluit Olena af.

Advertentie