Hoe gek wil je het hebben

ChatGPT beoordeelt ChatGPT

Solliciteren, illustratie pixabay
Solliciteren, illustratie Pixabay

Als student Kunstmatige Intelligentie houd ik het laatste nieuws omtrent ChatGPT in de gaten. Laatst kwam ik absurd nieuws tegen. Het ene bericht luidde: “’Sollicitanten gebruiken ChatGPT voor het schrijven van motivatiebrieven en cv’s”. De menselijke beoordelaars van deze motivatiebrieven en cv’s waren hier niet over te spreken. Alle brieven waren nagenoeg perfect en leken veel op elkaar.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel heb geëxperimenteerd met het schrijven van een motivatiebrief met behulp van ChatGPT. Uiteindelijk werd dat helemaal niks, omdat de gegeneerde teksten wel erg Amerikaans waren naarmijn smaak. Net zoals wanneer je ChatGPT gebruikt voor het schrijven van een mailtje je start toch ook niet met: ‘Ik hoop dat het goed gaat met jou en je familie'. Dit is nou zo’n zin die ik zelf nog nooit voorbij heb zien komen in mijn eigen mailcontact.

Afijn, het tweede artikel dat ik tegenkwam was "Bedrijven gebruiken ChatGPT om sollicitaties te beoordelen". Dat is toch te gek voor woorden. Zijn we nou in een wereld terechtgekomen waarbij dezelfde chatbot zichzelf gaat beoordelen? Wat zegt dit over ons mensen. Zijn we gemakzuchtig of hebben we te veel werk op ons bord? 

Een sollicitant stuurt gemiddeld 18 brieven alvorens uitgenodigd te worden op een gesprek, las ik. Als je voor elke sollicitatie goed de tijd neemt om een persoonlijke brief te schrijven, ben je meerdere dagen kwijt aan enkel schrijven. Ik kan me goed voorstellen dat het verleidelijk is om een kwartiertje met een chatbot te klooien, dan dagenlang moeten pennen.

Er reageren gemiddeld 37 sollicitanten op één vacature, las ik ook. Dit zijn een boel brieven, maar ik kan minder goed begrijpen dat bedrijven deze brieven laten beoordelen door ChatGPT. Als ik advocaat van de duivel (lees: deze bedrijven) zou spelen, zou ik kunnen zeggen dat het ervoor zorgt dat het systeem eerlijker wordt. Menselijke beoordelaars lijden nu eenmaal aan vooroordelen en kunnen geschikte kandidaten (on)bewust om de verkeerde redenen afwijzen. Misschien wordt de procedure een stuk eerlijker als de brieven worden beoordeeld door ChatGPT. Die is toch in staat om zonder vooroordelen de brief te selecteren die het beste overeenkomt met de wensen van het bedrijf? FOUT! Als je denkt dat ChatGPT in staat is om dit te doen, dan heb je een te rooskleurig beeld van de chatbot.

Mijn advies aan alle sollicitanten : schrijf je eigen brief. Het liefste met hier en daar een foutje. Dit is vast een verademing voor de menselijke beoordelaar.

Advertentie