Cv of failure

Laten we afspreken dat dit je laatste trompetles is. Dat is beter voor ons allebei,’ zei de muziekleraar tegen haar leerling na vijf jaar van schelle toonladders en talloze mislukte uitvoeringen van de Radetzkymars. Falen, door het ijs zakken, keihard onderuitgaan. Vaak kan het jaren duren voor ik niet meer een rotgevoel krijg bij het terughalen van dit soort momenten in mijn academisch bestaan. Ik weet nog hoe teleurgesteld ik was toen ik zakte voor het tentamen generatieve taalkunde, toen mijn Rubicon-aanvraag werd afgewezen, toen ik tweede werd in de race voor een baan als universitair docent. Zelfs bij het schrijven voel ik schroom – zal ik toch die backspaceknop gebruiken?

Waarom getuigen onze UU-profielpagina's alleen maar van onze successen? Waarom delen we niet openlijk onze mislukkingen? Een tijdje geleden las ik een cv of failure van een collega die deze prominent op zijn LinkedIn-pagina had geplaatst. Onder ‘hobby's’ had hij de trompet-anekdote vermeld. Mijn schouders ontspanden zich, ik ging wat rustiger en dieper ademhalen. Juist omdat ik bezig was met het schrijven van een ronkende narrative cv voor een onderzoeksbeurs, bood deze cv een aangenaam tegenwicht. Ik snakte ik naar wat realiteitszin, een dosis nederigheid in mijn gephotoshopte academisch leven.

Onlangs is er een hoopvol begin gemaakt in het Centre for Unusual Collaborations (CUCo). Dit is een Fawlty Towers-achtige naam voor een samenwerking tussen de jonge academies van de TU Eindhoven, Wageningen University & Research, UMC en Universiteit Utrecht en onderdeel van de Alliantie tussen deze universiteiten. Ik ben daar als medeoprichter en bestuurslid bij betrokken. We financieren onderzoekers die nogal ongewone interdisciplinaire samenwerkingen aangaan. Binnenkort zal iedere onderzoeker die een aanvraag indient een cv of failure aanleveren.

Een cv of failure kan minstens zo’n goede voorspeller zijn voor het vinden van oplossingen voor complexe sociale problemen als een reguliere cv. Daarvoor moet je immers durven om ver voorbij je eigen discipline te kijken. Naast ‘is een project feasible’ is de vraag ‘is een project fallibe?' cruciaal. Daarin ontdek je van die ‘and now for something completely different’-wetenschappers. Cv’s of failure zeggen iets over vasthoudendheid, veerkracht, en durf om iets nieuws te beginnen. Wij falen. En daarmee komen we verder. 

 

Advertentie