Broodjes, fruit en verbinding

De groenteboer om de hoek creëert gemeenschapsgevoel

Robert Mazier foto Tara van den Broek

Toen ik een jaar geleden verhuisde naar Rivierenwijk ontdekte ik dat er een groenteboer bij mij om de hoek zit. Op het eerste gezicht leek dat niet heel bijzonder, maar ik moet eerlijk bekennen dat mijn mening hierover drastisch is veranderd. Mijn ochtendritueel als student bestond vaak uit mezelf uit bed sleuren en net op tijd (soms zelfs te laat) bij mijn werkgroep aankomen, om vervolgens de eerste paar uur met een knorrende maag door te brengen tot de pauze waarin ik snel iets bij de Spar kon halen.

Stuk fruit in de aanbieding
Een paar maanden geleden veranderde dit ritueel echter. Ik ontdekte namelijk dat de groenteboer ook broodjes verkocht. Geen grote broodjes carpaccio zoals het befaamde Broodje Ben in Utrecht aanbiedt, maar kleine snelle pistoletjes. Sindsdien loop ik bijna dagelijks de groentezaak binnen. Niet alleen om een lekker broodje te halen, maar ook om de vertrouwde groenteboer te begroeten. Vaak pak ik ook nog een stuk fruit dat in de aanbieding is, en binnen een paar minuten sta ik weer buiten.

Wat begon als een snelle hap, is uitgegroeid tot een ritueel dat voor mij veel meer betekenis heeft gekregen. De groenteboer heeft namelijk een gemeenschapsgevoel gecreëerd dat ik niet had verwacht. Terwijl ik in de rij sta te wachten, maak ik vaak een praatje met andere klanten waarvan ik er imiddels al een aantal ken. We delen ervaringen, praten over het weer of de lokale gebeurtenissen. Het voelt als een kleine ontmoeting waarbij de buurt met elkaar verbindt, al is het maar voor een paar minuten.

Persoonlijke service
Daarnaast waardeer ik de persoonlijke service van de groenteboer enorm. In tegenstelling tot de grote supermarkten, waar je vaak anoniem door de gangpaden dwaalt, kent de groenteboer zijn klanten bij naam. Hij herkent me, weet wat ik graag eet en geeft me vaak genoeg advies als ik weer eens niet kan kiezen welk broodje ik die dag wil eten.

Ondertussen is de grap ontstaan dat ik waarschijnlijk elk broodje op de menukaart al eens heb gehad en wordt er gelachen als ik vraag welke broodjes lekker zijn. Het voelt alsof je echt gezien en gewaardeerd wordt als klant, wat een verfrissende verandering is in deze geautomatiseerde wereld.

Natuurlijk zou ik ook kunnen praten over de duurzaamheid of de nog vele andere voordelen van de lokale groente boer, maar dat is uiteindelijk niet waarom ik er terug blijf komen. Ik vind dat de groenteboer een essentieel onderdeel kan zijn voor het sociale aspect van de buurt. Hopelijk is het voor jullie een aanbeveling ook voor verse producten naar de groenteboer te gaan. Misschien houdt u er ook nog een paar nieuwe vrienden aan over.

Advertentie