De verenigde Naties

Het pand van de studentenvereniging waar Paula lid van is

Toen ik als naïeve 18-jarige naar Utrecht kwam om te studeren, had ik veel te leren. Niet alleen had ik praktisch nog nooit een wasje gedraaid, ik had vooral geen idee dat er behalve het corps ook nog andere verenigingen bestonden met namen als SSR, UMTC en Unitas. Gelukkig bood de UIT mij een fascinerende rondleiding langs de verenigingen, waarbij het me overigens duidelijk werd dat ik geen interesse had in een lidmaatschap. Toen ik een jaar geleden naar Zweden kwam, voelde ik me bijna direct weer 18, want ik snapte er opnieuw weinig van.

Lund kent zogenaamde Nations, 13 in totaal. In een ver verleden werden ze opgericht om studenten uit dezelfde stad of regio met elkaar te verenigingen. Handig, want dan konden ze jaarlijks dezelfde paardentram naar huis boeken en samen onverstaanbaar dialect praten. De Nations hebben daarom allemaal namen van plaatsen of regio’s: Kristianstad, Malmö, Lund zelf en zo nog een stuk of wat. Inmiddels is de noodzaak van regionale verbindingen redelijk verdwenen , dus iedere student mag lid worden waar ‘ie wil.

Voor internationale studenten is dit fenomeen wat moeilijk te doorgronden. Maar als dat is gelukt, volgt het moeilijkste: een keuze maken. Het goede nieuws: alle Nations zijn één pot leuk nat. Bij alle Nations wordt er niet ontgroend. Je kunt gewoon lid worden en zelf bedenken hoe actief je wordt. Dat verschilt dus van leden die dagelijks op de vereniging rondhangen en in een huis naast de vereniging wonen (des te actiever, des te sneller een kamer) tot leden die alleen op papier bestaan.

Bij alle Nations wordt een paar keer per week op vrijwillige basis gekookt door studenten, die in ruil daarvoor gratis eten en vaak een tacksittning (bedank-etentje) krijgen. Derhalve kun je bij elke Nation bijna dagelijks goedkoop een diner, brunch of lunch naar binnen werken. Veel Nations hebben een jaarlijks eigen toneelstuk, doen mee aan de bizarre tandemfietstocht van Lund naar Göteborg en organiseren feestjes met onbegrijpelijke thema’s. Het beste nieuws: het maakt niet uit waar je lid bent, je bent alsnog welkom om bij een andere Nation te feesten, eten of zelfs mee te werken.

Uiteindelijk ben ik lid geworden van Kalmar Nation, want daar gingen meer internationale studenten naar toe. Waar de stad Kalmar precies ligt, weet ik eigenlijk niet precies.

Overigens heeft ook Lund een vreemde eend in de bijt die de regel bevestigt: Småland’s Nation. ‘Opgericht in 1668, gesocialiseerd sinds 1972’ zegt het bord op de gevel. Dit is de plaats waar veganistische barbecues worden gehouden, men danst op de muziek van alternatieve bandjes  en waar men zich op de website ‘socialistisch, feministisch en antiracistisch’ noemt.  

Heeft Utrecht een parallel?

Advertentie