Onorthodox reisadvies

De verkeerde kant op gaan en toch je doel bereiken

vogels2 twitter


Eind vorige week stond ik met minstens honderd anderen bij de halte Botanische Tuinen van bus 28, te wachten in de kou en natte sneeuw. De bus- en tramchauffeurs van het streekvervoer waren weer eens letterlijk van streek in verband met hun belabberde cao. Dus reden er geen trams en slechts heel weinig bussen naar De Uithof en terug. 

Briljante ingeving
Na veertig minuten kleumen en minstens vijf overvolle bussen 28 zien voorbijrijden richting Utrecht centrum(die stopten niet eens), kreeg ik een werkelijk briljante ingeving. Als u plechtig belooft deze gevoelige informatie met absoluut niemand anders te delen, zal ik kort uitleggen hoe u ondanks een dergelijke uitzichtloze situatie toch van De Uithof op Utrecht CS  kunt geraken. De oplossing is verbluffend eenvoudig: steek over naar de halte aan de andere kant van de weg en neem de eerst volgende, over het algemeen vrijwel lege en lekker warme bus die in de tegengestelde richting rijdt. 

Wolk van zwarte vogels
Doordat ik overstak om bij de andere halte verder te kleumen, viel mijn oog door de verandering van perspectief plotseling op iets buitengewoon wonderlijks. Boven de Botanische Tuinen zag ik een enorme wolk van duizenden zwarte vogels (spreeuwen?) de meest sierlijke bewegingen maken. De wolk expandeerde, contraheerde, werd plat, bol, langgerekt en soms scheidde een kleine bol van vogels zich af van de grote wolk om zich vervolgens weer in de grote groep te laten opnemen. Een schitterend, verbluffend natuurverschijnsel waar ik ademloos naar stond  te kijken.  

 

Beautiful starling murmurations at the @UniUtrecht @UUBotu yesterday late in the afternoon. pic.twitter.com/POiBDfrxuC

— Silvia Coolen (@SilviaCoolen) January 20, 2023

 

Tweet van Silvia Coolen

Hoe is het mogelijk dat die vogels, terwijl ze met zo’n ongelofelijk hoge snelheid vliegen, dit kunnen coördineren en doen zonder überhaupt tegen elkaar aan te botsen. En wat is in vredesnaam de bedoeling van dit gedrag? Ik heb werkelijk geen flauw idee, maar ik werd hier wel enorm blij van: wat een wonderlijke schoonheid en een vernuft! Zo’n moment van verwondering doet me de niet aflatende stroom van somber, zinloos en/of ronduit verschrikkelijk nieuws vergeten. Helaas over het algemeen maar kort, héél kort…

Onorthodox reisadvies
Waar waren we gebleven? Inderdaad, bij de bushalte aan de overkant van de weg, waar bussen stoppen die in tegenovergestelde richting rijden van waar u heen wilt. Kijk, dat is het briljante en toch uiterst simpele idee dat achter dit onorthodoxe reisadvies schuilgaat. Mensen vragen mij wel eens: “Hoe kom je toch op zulke uitzonderlijk slimme ideeën?”, en dan antwoord ik steevast:  “Tja je bent professor aan de UU, of je bent het niet…”

U rijdt dus nu zittend (!) in een vrijwel lege en warme bus in de verkeerde richting. Stap vervolgens uit bij de halte UMC, steek de tramrails over  en neem de eerstvolgende vrijwel lege bus in de richting van Utrecht CS. Je kan dan lekker zittend de bus in een rap tempo zien vollopen bij de volgende haltes, tot een graad die zelfs in de meest verwerpelijke vormen van bio-industrie als volstrekt onaanvaardbaar wordt geacht. Zouden varkens zo naar hun eindbestemming vervoerd worden, dan zou het Malieveld in Den Haag vele malen te klein zijn om de tegen de bio-industrie protesterende mensen te herbergen. Maar, in bus 28 gaat het slechts om studenten en een enkele verwilderde medewerker van de UU, dus waar hebben we het over?! 

Euforisch gevoel
De later ingestapte mensen staan tegen elkaar aan, ademen elkaars slechte adem en andere ontsnapte lichaamsgassen in, kunnen de bus vrijwel niet uit- dan wel instappen en de stemming is uiterst bedrukt… Maar jij zit, kan de krant en mails lezen, appen en je bent op weg naar je bestemming: Utrecht CS. Zo’n moment geeft een euforisch gevoel (dopamine?), heerlijk!

De andere kant opgaan dan je eigenlijk wil en toch je doel bereiken. Ik realiseer me nu plotseling dat ik dit eigenlijk heel vaak doe om iets voor elkaar te krijgen. Een paar stappen terug en dan weer moedig voorwaarts. Even een ander perspectief kiezen en gaan (door)zien hoe je verder moet, richting wat je eigenlijk bereiken wil.  Werkt echt uitstekend als je (promotie)onderzoek doet en zélfs tijdens het geven van onderwijs. Probeer zelf maar! Word je gelukkig van…
 

Advertentie