Een slijterij in Helsinki

Dronken-mannenmagneet

Body: 

Lola studeert nog niet zo lang in Helsinki, maar heeft al heel veel beschonken mannen ontmoet. Is de student Literatuurwetenschappen een dronken-mannenmagneet of overkomt het meer vrouwen in Finland?

Lola studeert nog niet zo lang in Helsinki, maar heeft al heel veel beschonken mannen ontmoet. Is de student Literatuurwetenschappen een dronken-mannenmagneet of overkomt het meer vrouwen in Finland?

Vrijdagavond, iets over tien. Na minstens een half uur gestaard te hebben, schuift een kalende Finse man aan bij ons tafeltje in een bar in Helsinki. Hij brabbelt wat in het Fins en merkt niet dat onze beginnerscursus Fins niet voldoende is om een gesprek met een dronken man te voeren. Hij lacht een paar keer hard om zijn eigen voor ons onverstaanbare grapjes en verlaat de tafel. Een half uur later geeft hij midden in de ruimte over en valt hij tevreden in slaap in een donker hoekje van het café.

Bijzondere ervaringen met dronken vreemden zijn mij niet vreemd, maar het is in de twee maanden dat ik in Helsinki ben al vaker voorgekomen dan in de drie jaar dat ik in Utrecht heb gewoond. De Finse drinkcultuur komt op mij over als extremer dan in Nederland. Mijn tutor vatte het in de introductieweek pakkend samen: “Finns drink to get drunk.” Voor de (voornamelijk mannelijke) Finnen die ik op willekeurige avonden in kroegen ben tegengekomen, gaat dit in elk geval op: vanaf vroeg op de avond wordt er flink doorgedronken, waardoor velen voor middernacht al volledig van de kaart zijn. Dit is het doel van de avond.

Tot nu toe heeft dit met name hele grappige situaties overgeleverd. Een enorme Finse man was ervan overtuigd dat ik uit Guatemala kwam en probeerde verwoed een gesprek met me aan te knopen in het Spaans. Pogingen van mijn kant om dit daadwerkelijk te doen werden genegeerd. Een andere man – die het ijs had geprobeerd te breken met hardnekkig staren - vond het een goed idee zijn hart uit te storten en zijn poëzie voor te dragen.

Het extreemste geval vond pal voor mijn eigen deur plaats. Toen ik nietsvermoedend na college naar huis ging, trof ik tot mijn verbazing een halfnaakte, luid snurkende man aan in het trappengat, omringd door blikjes bier. Uiteindelijk is de politie gebeld om hem wakker te maken en hem naar huis te brengen.

Alcohol is verre van goedkoop in Finland en voor alles behalve bier moet je naar speciale winkels. In Helsinki heeft men hiervoor een oplossing gevonden: met de booze cruise naar Talinn in Estland. Niet alleen is drank in Talinn een stuk goedkoper dan in Finland, op de boot heb je belastingvrije supermarkten die vol staan met producten waar je in Helsinki een fortuin voor betaalt. De ferry naar Talinn is relatief goedkoop en dus gaan velen even heen en weer. Rolkoffertjes en speciale trolleys worden gebruikt om de voorraden mee naar huis te nemen; de echte hamsteraars nemen hun auto mee de ferry op en laden deze vol.

Ik durf niet te zeggen of er in Finland daadwerkelijk meer wordt gedronken dan in Nederland of dat alcoholmisbruik hier een groot nationaal probleem is. Mijn persoonlijke ervaringen zijn dat Finnen veel drinken, en dat ze hier duidelijk losser en spontaner van worden. Dat dit zich soms uit in het voordragen van ontzettend slechte poëzie neem ik dan maar voor lief. Kippis!

Facebook Twitter Whatsapp Mail