Een euro per potje pool

Trainen voor de Olympische Spelen is hard werken, maar met een ‘stukje professionalisering’ wordt alles heel wat aangenamer. Dat merkt Kaj Hendriks tijdens een trainingskamp in Portugal.

De Nederlandse roeibond wil met de komst en steun van Aegon een flinke stap zetten in de professionalisering van de roeisport en dat lijkt te werken. Waar de Nieuw-Zeelanders om de roeiers te ontlasten echt voor iedere taak iemand in dienst hebben, is vorig jaar voor het eerst geëxperimenteerd met een materiaalman tijdens een groot toernooi. Waar de Duitsers al tien jaar bezig zijn met het bepalen van curven om de kracht en effectiviteit van die kracht in het water van afzonderlijke roeiers te kunnen bepalen, is sinds enkele maanden iemand in dienst die hetzelfde bij ons gaat proberen. Waar de Duitsers hele tenten hebben ingericht om snel te herstellen na het roeien en de Britten altijd in het beste hotel zitten, zo bevinden wij ons nu in Mortagua, Portugal.

Op het huidige trainingskamp verblijven we in een resort, waar per twee roeiers een volledig ingericht en uitgerust appartement beschikbaar is van zo’n 70 m2. Ook is er een fatsoenlijke krachtruimte, waar na trainingen goed hersteld kan worden in het zwembad (inclusief bubbelbad, sauna en Turks stoombad). Er kan drie keer per dag veel en gevarieerd gegeten worden en twee masseurs staan geheel tot onze beschikking.

mist

Als ik flink mijn best doe, kan ik maar twee nadelen verzinnen van dit trainingskamp. Enerzijds is dat het verplichte uitslapen in verband met mist in de ochtend en anderzijds dat ieder potje pool tussen of na de trainingen een euro kost. Maar als dit al de dingen zijn waarover we moeten klagen, dan belemmert maar weinig het harde trainen.

Maar of het harde trainen daadwerkelijk heeft geresulteerd in een verbetering van de prestaties zullen we de komende drie weken merken. Deze drie weken staan in het teken van de laatste reeks fysiologische testen op de roei- en/of fietsergometer en een reeks trails in verschillende boottypen. Hiermee worden door de coaches de laatste gegevens van iedere roeier verzameld. Daarna gaan alle namen in de hoge hoed … Met als volgende stap: de selectie! 

Advertentie