Vrienden maken

Een studietijd zonder verenigingen

Als derdejaars student Geschiedenis loop ik al aardig lang mee zonder dat ik lid ben van een studie- of studentenvereniging. Ik houd niet van de (sociale) verplichtingen die daarbij horen. Hoewel ik mijn netwerkje inmiddels aardig om mij heen heb gebouwd, is dit echt niet altijd even makkelijk geweest. Toch heb ik geen moment getwijfeld me er bij een aan te sluiten. Bij de woorden ontgroening, clubeten of vrijmibo alleen al lopen de rillingen over mijn rug.

Dat dit een te generaliserend beeld is van wat studie- en studentenverenigingen inhouden weet ik, en dat studie- en studentensportverenigingen zich ook weer onderscheiden van de studentengezelligheidsverenigingen weet ik ook. Maar toch, aan de sociale verplichtingen ontkom je mijns inziens bij geen enkele van deze. Daarmee ontken ik het plezier en het nut van dit soort gezelschappen niet. Sterker nog, op een eenzame dinsdagavond verlang ik soms zelfs naar een tafel kakelende mensen die ik net goed genoeg ken om ze vrienden te kunnen noemen zodat ik even kan ontsnappen aan de lachband van de serie Friends die ik voor de derde keer op de achtergrond aan heb staan. Waarom bestaat er niet zoiets als een kroeg waar je op dit soort avonden naartoe kunt gaan, waar je gewoon kunt aanschuiven bij gelijkgestemden, zonder dat je raar aangekeken wordt? Misschien bestaat het wel, en ben ik het nog niet tegengekomen.

Toch laten dit soort momenten mij niet twijfelen aan de keuze die ik in het begin van mijn studietijd heb gemaakt. Ik ben namelijk blij met mijn leven nu, en dankbaar voor de mensen om mij heen. Veel van hen heb ik leren kennen via studentenhuizen waar ik heb gewoond, mijn studie of ken ik van vroeger. Ook via vrienden van vrienden heb ik veel mensen leren kennen. Maar er zijn nog talloze andere manieren waarop je vrienden kan maken. Zo kan je mensen tegenkomen op een feestje, in een sportschool of via een bijbaan. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het top dat verenigingen bestaan en ik wil ook echt onderstrepen dat het een hele goede manier is om mensen te leren kennen, maar het is niet de enige manier.

Dus voor alle eerstejaarsstudenten die zich niet hebben aangemeld bij een vereniging, en zich nu eenzaam voelen: geen zorgen, misschien moet je iets meer je best doen om vrienden te maken, maar uiteindelijk kan dit veel mooie, waardevolle en intieme vriendschappen opleveren. Juist omdat je op deze manier de vrijheid hebt om bewust te kiezen met welke mensen je tijd wil spenderen en met welke niet.

Advertentie