Factoren die tentamenstress verergeren

Inmiddels ben ik al over de helft van mijn Oxfordse studieavontuur, en dat betekent dat er tentamens aankomen. En daar komt een bepaalde hoeveelheid stress bij kijken, nu misschien wel meer dan anders. Want ja, Oxford zou Oxford niet zijn als ze er ook voor de tentamens een paar gekke regels aanhouden.

Ten eerste moet je, zoals ik al eerder heb verteld , je tentamen maken in je sub fusc outfit. Als je die niet aanhebt, of als hij niet compleet is, word je niet binnengelaten en moet je terug naar huis om jezelf toonbaar te maken voordat je aan je tentamen mag beginnen. Daarnaast moet je op de jas van deze outfit ook een bloem dragen. De kleur van die bloem is ook cruciaal, omdat verschillende tentamens verschillende kleuren bloemen vereisen. Als je naar je eerste tentamen van je tentamenperiode gaat, moet je een witte bloem dragen. Alle volgende tentamens een roze bloem, en je laatste tentamen een rode. Ook mag je deze bloem eigenlijk niet zelf kopen, want dat brengt ongeluk.

Het leuke van zo’n traditie is dat iedere student weet wanneer je naar een tentamen gaat en je succes wenst (of glitters en andere zooi over je heen gooit als je na je laatste tentamen het gebouw komt uitlopen). Het nadeel is dat er nog een variabele wordt geïntroduceerd in het toch al ingewikkelde tentamenproces, waardoor er nog iets is wat je ’s ochtends kan vergeten op weg naar je tentamen.

Ten tweede doet Oxford niet aan herkansingen. Je hebt één kans, en als je die niet haalt, dan is het pech gehad. Mijn programma is zelfs zo streng dat je voor alle toetsmomenten - summatives geheten die bestaan uit tentamens, eindscriptie en schrijfopdrachten tussendoor - een voldoende moet halen om te slagen. Als je er eentje (net) niet haalt, krijg je geen diploma. Je krijgt ook pas in september te horen of je het gehaald hebt en hoe goed je alle onderdelen hebt volbracht. Tot die tijd is het complete radiostilte, welk vooruitzicht  mij ook wel een beetje nerveus maakt.

Vandaar dat ik nu (in mijn vakantie) druk aan het schrijven ben voor de eerste twee summatives (artikelen) die we moeten inleveren. Daarna wordt het blokken voor de tentamens, en dan twaalf weken werken aan mijn scriptie. Alles eruit halen wat er in zit voordat het lange wachten begint.

Advertentie