Fietsverbod op de Drift is verspilde moeite

Vreselijk vindt Chantal van Elden het dat het nieuwe collegejaar begon met een fietsverbod op de Drift. Studenten zijn zo verknocht aan de reling dat ze hun fiets niet in de kelder gaan zetten.

Een nieuw collegejaar, een nieuw begin – van het tweede, derde, vierde, of misschien wel vijfde jaar van je opleiding, of het begin van een geheel nieuwe opleiding. Voor mij is dit het eerste jaar van mijn master, en het is een begin dat niet alleen gepaard gaat met opwinding, maar ook met nostalgie (kijk toch eens hoe jong en onschuldig die nieuwe eerstejaars eruit zien! En de bieb in de binnenstad is weer veranderd, ik weet nog hoe het er vroeger uitzag!)  

De weemoed naar vervlogen unidagen begon al toen ik vanaf de Voorstraat de Drift op fietste, zoals ik dat al zoveel keren had gedaan. Daar werd ik opeens geconfronteerd met een bord dat mij vertelde: je mag je fiets hier niet meer neerzetten. De Drift, die altijd zo gezellig vol stond met een diversiteit aan half uit elkaar vallende studentenfietsen, is nu fietsvrij! Blasphemy! Welk een overbodige, het leven van studenten onnodig moeilijk makende verspilling van tijd, geld en moeite!

Natuurlijk zat het er al een tijdje aan te komen. Toen de ondergrondse fietsenkelder – die ik altijd hardnekkig genegeerd heb – werd gebouwd en je als student expliciet ontmoedigd werd om je fiets nog aan de reling langs de gracht vast te maken, had ik al moeten beseffen dat dit slechts een kleine stap was in een groter complot, en dat mijn Driftparkerende dagen weldra verleden tijd zouden zijn.   

En ja, zelfs ik moet toegeven dat, hoewel het gevoelsmatig veel sneller en gemakkelijker is om je fiets bij wijze van spreken voor de ingang van de bieb neer te pleuren, het in de praktijk weinig verschil maakt ten opzichte van de fietsenkelder. (Zie ook het filmpje op DUB.) Al helemaal niet als je rond lunchtijd aan komt fietsen, en al zo’n duizend andere studenten hun fiets op de Drift hebben neergezet, waardoor je na minutenlang tevergeefs naar een plekje te hebben gezocht uiteindelijk ergens midden op het Janskerkhof uitkomt, en weer helemaal terug naar de ingang van de bieb moet lopen.

Toch bevalt het me helemaal niet om mijn fiets in de fietsenkelder neer te zetten. Ja, het is waarschijnlijk inderdaad veel praktischer dan parkeren op de Drift, en het zal fijn zijn om een droog zadel te hebben op regenachtige dagen. En ja, de fietsloze Drift ziet er ook een stuk toegankelijker uit. Dat weegt allemaal echter niet op tegen de emotionele verbintenis die ik voel met de reling langs de gracht. Gelukkig kan ik mijn fiets altijd nog voor de Wolff bioscoop neerzetten, mocht het me niet lukken om mijn hart aan de fietsenkelder te verpanden. 

Advertentie