Een remedie

Hoe ik tentamenstress de baas werd

Tentamen, illustratie Pixabay

Menig student heeft vast wel eens opgezocht hoe je met tentamenstress kan omgaan en wat voor tips je hiervoor kan gebruiken. Een snelle Google search of gesprekje met je tutor levert je al snel best voor de hand liggende adviezen op, zoals: begin op tijd met leren, maak een studieplanning, ga niet zuipen de dag voor je tentamen en ga op tijd naar bed.

Hoewel ik deze adviezen altijd zo goed mogelijk heb geprobeerd uit te voeren, voelde ik me extreem gespannen de dag voor het tentamen en op de grote en allesbepalende dag zelf. Doomsday noemde ik het altijd. Ik wist wel dat ik genoeg had geleerd om er een voldoende uit te halen, dus ik hoefde me eigenlijk geen zorgen te maken, maar toch benauwde het Educatorium of Sportcentrum Olympos me iedere keer weer.

De laatste twee jaar heb ik hier weinig tot geen last van. Niet per se omdat ik al redelijk wat tentamenweken achter de rug heb, maar omdat ik de situatie relativeer door échte doemscenario's te bedenken die honderd keer erger zijn dan het maken van een tentamen. De angst die ik dan voor een tentamen voel, verdwijnt vrijwel onmiddellijk en er komt een uiterst ontspannen gevoel voor in de plaats. Als ik merk dat de stress en angst het van me overnemen, bedenk ik me in welke situatie het wel “gepast” zou zijn om me zo te voelen. In deze situaties spelen de mensen waar ik het meest om geef altijd een rol.

Elke tentamenweek mag ik namelijk van ongelofelijk geluk spreken dat ik ouders en vrienden heb die veel om me geven. Het hebben van ouders en vrienden is absoluut niet iets wat je als vanzelfsprekend mag beschouwen. Dus elke keer dat ik voor een laptop met een Remindo startscherm zit, besef ik me hoe weinig invloed een tentamen op je leven kan uitoefenen en hoe veel dingen werkelijk een grote impact kunnen maken. Het maken van zo'n tentamen is dan opeens geen enkel probleem meer. Probeer het eens uit. De tranen springen je gegarandeerd in de ogen (zeker als je binnenkort ongesteld moet worden) als je ook nog eens bedenkt dat je het voorrecht hebt om een tentamen te mógen maken. Noem me een emotioneel wrak maar hoe bizar is het om erbij stil te staan dat je geboorteplaats een random sample is, iets waar jij 0 invloed op hebt.   

En nog wat extra levensadvies voor als je er momenteel doorheen zit: onthoud dat het leven een sinusoïde is. Als je op een diep dal zit, ben je waarschijnlijk (als je denkt dat het allemaal niet erger kan) geleidelijk op weg naar een top. Koester die top vervolgens goed, want de x-as geeft de tijd aan. Ik kan al voor mijzelf voorspellen dat ik de eerstvolgende top zo stoned als een garnaal op Oudejaarsavond bereik en mijn dal hoogstwaarschijnlijk uitgerekend is op 14 februari.   

Tags: tentamen | stress

Advertentie