Hoe overleef ik 21-diners

Op MTV keek ik vroeger naar My Super Sweet 16, een onzinprogramma waarin duizenden euro’s werden stukgeslagen ten behoeve van de verjaardag van een verwend kind dat aan het eind van het feest altijd een afzichtelijke roze auto cadeau kreeg. In Nederland komt verjaardagskapitalisme niet in deze mate voor maar wij, studenten, kunnen er ook wel wat van. Wij vieren namelijk onze 21ste (of 23ste, 24ste, en zelfs 25ste) middels een diner dat, je zou het niet verwachten, het ‘21-diner’ wordt genoemd. En ja, natuurlijk heb ik er zelf ook één gehouden (en meerdere bezocht). En ja, natuurlijk heb ik hier de tijd van mijn leven gehad. Maar hoe kan het ook anders? Er zijn weinig dingen zo geweldig als op kosten van de ouders van je beste vrienden voortreffelijk eten en bovenmatig drinken terwijl je de kans krijgt om alle misstanden uit het verleden te bespreken, vereffenen of te vergelden.

Dat laatste gebeurt dan ook in overvloede. Vaak komen op een 21-diner verschillende groepjes mensen. VVV’tjes (vriendjes van vroeger), je club en een select groepje studievrienden. Al deze groepjes bereiden gezamenlijk iets voor om de jarige te feliciteren. Vaak is dat een boek waarin iedereen een aantal pagina’s heeft geknutseld met de meest kansloze foto’s waar je bijvoorbeeld ergens naast een gracht ligt te vegeteren. Maar er worden ook veel liederen in elkaar geknutseld op bestaande melodieën of quizzen gehouden. In mindere mate komt voor: een kahoot, een filmpje van de favoriete artiest die de jarige feliciteert (zo heb ik ooit FeestDJRuud gestalkt met de vraag of hij dit wilde doen voor een vriend en staat hij tot op de dag van vandaag bovenaan in mijn e-mail contactenlijst), of een Powerpointpresentatie met alle scharrels/kwarrels/prela’s en rela’s uit het verleden. Mocht je binnenkort een 21-diner hebben, laat je hier dan vooral door inspireren.

Het is dan ook gebruikelijk dat er doorgaans meer informatie over je studentikoze avonturen bij je ouders terecht komt dan je misschien zou willen. Ik zou je daarom aanraden om ze enigszins voor te bereiden. Zo werd ik, zoals velen, ge-iced op mijn 21-diner. Mijn lieve moedertje had echter geen idee dat dit sprite met een ieniemienie beetje alcohol is en dacht dat ik een fles pure wodka achterover sloeg. Ze heeft gelukkig de daaropvolgende rolberoerte overleefd maar dit drama had zeker voorkomen kunnen worden. Mochten er echt dingen zijn die je ouders echt niet hoeven te horen kun je dat gewoon tegen je vrienden zeggen. Je zal niet de eerste zijn die censuur oplegt aan zijn of haar gasten.

Het aller- aller- allerleukste aan 21-diners is dat je daarna uitgaat in de stad waar het diner is. Ik wil je daarom op het hart drukken om je diner uit te stellen tot na de lockdown. Ik heb de meest geweldige herinneringen aan obscure kroegen en café's in steden waar ik tot een dag daarvoor niet wist waar ze lagen, zoals bijvoorbeeld de Flashback in Gorinchem of Murphy’s in Meppel. In die laatste belandden we opeens in een halve schuimparty toen tijdens All I want for Christmas van Mariah Carey (de hardcore remix uiteraard) er een bak schuim uit de lucht kwam vallen. Alleen deze onvoorspelbare gebeurtenissen maken je 21-diner echt af.

Advertentie