DUB-blogger kijkt terug en geeft tips
Hoe overleef ik het eerste blok?
Na vijf jaar studeren aan de Universiteit Utrecht, voelt het aan de ene kant pijnlijk om dit artikel te schrijven. Mijn eerste blok van het eerste jaar voelt als een maand geleden. En ja, sorry lieve eerstejaars, dit klinkt zo cliché en misselijkmakend: maar de tijd gaat echt zo snel.
In mijn eerste jaar dacht ik altijd bij mezelf over mensen die dit zeiden: 'Wat een sentimentele boomer-dinosaurus, telkens maar janken over hoe snel de tijd gaat.' Toch is dit echt zo, maar geen zorgen, ik ga je niet vertellen dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is. Dat zijn dan ongeveer vijf jaar van je hele leven en dat zou echt behoorlijk sneu zijn. Ik ben best wel naïef geweest in mijn studietijd, maar heb daardoor juist veel geleerd en mezelf ontwikkeld.
Ik heb er daarom helemaal vrede mee om dit hoofdstuk in mijn leven af te sluiten en te beginnen met een nieuw. Als ik terug kon gaan in de tijd, zou ik tegen 18-jarige ik zeggen: 'Hey meid, nee, je hebt geen relatie gevonden tijdens je studententijd, misschien meer geluk tijdens je PhD. En hier zijn trouwens een paar wijze lessen waar je wat aan hebt.’
Lid worden van een studievereniging
Toen ik net van de middelbare school afkwam en het woord ‘studievereniging’ hoorde, dacht ik dat dit een clubje studenten van dezelfde studie was die met elkaar in een muffe ruimte zaten met een dik boek voor zich en huiswerkopdrachten bespraken. Toen ik net 18 was, leek me dit niet een leuke activiteit als eerstejaars. Toch werd erop gehamerd om me in te schrijven bij de studievereniging. Het was slechts eenmalig een betaling van 7,50 euro en mijn hele introductiegroep had het gedaan, dus ik ook.
Uiteindelijk bleek dit een goede investering. Een studievereniging is niet alleen een plek waar je je boeken met korting kunt kopen, maar een plek waar je veel nieuwe vrienden kunt maken. Zo'n vereniging brengt mensen van je studie bij elkaar door het organiseren van leuke borrels, feestjes, studiereisjes, sportactiviteiten en nog veel meer. Je leert er heel snel nieuwe mensen van je hele studie kennen, dus niet alleen mensen van jouw eigen jaar maar ook ouderejaars.
Daarnaast is het heel erg leuk om bij een commissie te gaan binnen je vereniging. Niet alleen omdat je nog meer nieuwe mensen leert kennen, maar ook omdat dit vaak goed op je cv staat (ook al ben je daar nu nog niet mee bezig). Schrijf je dus alsjeblieft in bij je studievereniging; je maakt dan meteen deel uit van een warme community!
Achter de schermen bij een studentenvereniging
Ik ben erg biased als het gaat om studentenverenigingen. Toen ik ging studeren had ik me samen met een vriendin aangemeld. Na het overleven van de ontgroening heb ik een kijkje achter de schermen gehad. Uiteindelijk ben ik drie maanden lid geweest. De reden dat ik lid werd was omdat ik meer vriendinnen wilde leren kennen. Tijdens mijn informatica-studie had ik veel te maken met mannelijke energie. Maar binnen de vereniging zag ik veel wat me niet beviel. Als je nog erg twijfelt of je lid wilt worden of niet, heb ik hier een aantal overwegingen. Als je op bijna al deze punten volmondig ‘ja’ antwoordt, dan is een studentenvereniging waarschijnlijk wat voor jou:
- Naar verplichte activiteiten komen waar bier in overvloed wordt gedronken, is de beste ontspanning die er is.
- Verplicht bakken trekken is geweldig en het liefst wil je je tijdsrecord verbreken door veel te oefenen.
- Hiërarchieën zijn normaal; een ouderejaars mag gemeen tegen je doen omdat hij ouder is. Je verheugt je er nu al op om de jongere lichting ook goed te pakken als jouw tijd komt.
- Een jaarclub vormen binnen een paar weken is een goede en effectieve manier om vriendschappen te sluiten.
- Je bent bereid (of check even bij je ouders) om honderden euro's uit te geven aan je studentenvereniging om erbij te horen.
- Zo vaak mogelijk aanwezig zijn op verenigingsactiviteiten is belangrijker dan studie, omdat je anders door de groep vergeten kunt worden.
Je merkt wellicht een nare ondertoon bij het lezen van deze punten, die ik misschien lullig heb geformuleerd. Toch is dit wel de cultuur binnen zo'n vereniging, vooral in het eerste jaar. Na dat jaar is er meer vrijheid en kun je zelf afspraken maken met je jaarclub over hoe vaak jullie borrelen of samen eten. Als je echter van een drankje en een feestje op zijn tijd houdt, op een relaxte manier vrienden wilt maken en niet afgeblaft wilt worden door psychische zesdejaars, raad ik je aan om weg te blijven bij deze verenigingen en wellicht te kijken naar studie- of sportverenigingen.
Nieuwe vrienden maken
De middelbare school heeft iets weg van de film Mean Girls. Als je eenmaal bij een groepje hoort, is het lastig om hieruit te komen, een andere persona aan te nemen of nieuwe dingen te ontdekken. Weggaan bij je vaste lunchgroepje om bij een ander groepje te staan, wordt gezien als verraad en is not done.
Op de universiteit gaat het er volwassener aan toe. Iedereen is vaak open minded en je kunt met iedereen omgaan. Toen ik net ging studeren, was dit een van de redenen waarom ik me zo fijn voelde op de universiteit; je wordt niet in een hokje geplaatst. De internationale omgeving verbreedt ook je perspectief, waardoor je veel nieuwe dingen leert. Het is zelfs mogelijk om op exchange te gaan en je voelt je soms alsof je in een eigen Netflix-serie leeft, net zoals de internationals hier. Wees dus niet bang om helemaal jezelf te zijn. Zolang je bijdraagt aan groepsopdrachten, zal iedereen je in je waarde laten.
Tijdens de introductieweek is het ook erg gemakkelijk om nieuwe vrienden te maken; vrijwel niemand kent elkaar: iedereen zit in hetzelfde schuitje. Dit betekent dat iedereen erg nieuwsgierig is. Ik noem het de snuffelperiode: als een stel puppy's wordt er aan elkaar gesnuffeld (doe dit niet letterlijk!) en gekeken met wie er een vriendschappelijke klik is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je als enige puppy achterblijft; dat is héél onrealistisch als je kijkt naar het aantal nieuwe mensen dat je gaat ontmoeten.
Hulp bij de studie
Door al deze tips en wijze lessen omtrent sociaal zijn, zou je bijna vergeten dat je ook moet studeren tijdens je studententijd. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen voor als het niet zo goed gaat. De basis van een succesvolle studieperiode is gewoon naar hoor- en werkcolleges komen en proberen actief te luisteren zodat je na colleges minder hoeft te doen.
Opdrachten maken die worden opgegeven, is altijd essentieel om een goed tentamen te maken. Voor extra hulp raad ik je aan te profiteren van de begeleiding en ontwikkeling van de UU. Ze bieden veel gratis cursussen aan omtrent studieplanning, schrijven, programmeren en nog veel meer.
Studentenwelzijn is ook een belangrijk thema, zo kun je terecht bij een studentenpsycholoog en worden er af en toe activiteiten georganiseerd ter ontspanning door de universiteit.