Hoe overleef ik huisgenoten

Als we het hebben over studenten die in Utrecht wonen, gaat het vaak over hoe moeilijk het is om een huis te vinden. En dat ga ik ook niet ontkennen. Hospiteren is zo’n crime dat je na hospiteeravond nr. 834892349328742 opeens wel heel veel zin hebt om diep achter in Overvecht op 6 vierkante meter te gaan wonen voor 600 euro. Maar alhoewel het vinden van een huis al een hele strijd is, begint de echte opgave pas als je er daadwerkelijk woont. Dan krijg je namelijk te maken met zowel vriend als vijand: je huisgenoten.

Huisgenoten zijn vaak heel gezellig. Ze trekken je uit je kamer als je de hele dag hebt zitten studeren en vragen hoe het met je gaat als precies niemand in online college hier ook maar iets om geeft. Bovendien complimenteren ze je voor je kookkunsten (vijf teentjes knoflook = “Mmm ruikt lekker!”) en doen ze ook niet al te moeilijk over een spontane borrel. Oh ja, in mijn geval heeft een huisgenoot mijn leven ooit gered nadat ik mezelf had verwond met een avocado en een mes, dat was ook wel fijn.

Hoe groter het huis, hoe meer plezier, lijkt het wel. Ik woon zelf maar met twee anderen samen en dat is wat mij betreft meer dan genoeg. Toch heb ik altijd met jaloezie gekeken naar de IBB-huizen om de hoek. Zo heb ik er ooit een keer een huiscantus meegemaakt (aanrader) en wil ik er altijd zelf nog een keer een zwarte piste meemaken. En, je was het misschien al bijna vergeten, maar buiten het coronaseizoen is het er elk weekend op de IBB wel een feestje te vinden. Voor flunkyball hoef je me overigens niet uit te nodigen, daar zie ik de charme niet van in.

Maar, je voelt het al aankomen, huisgenoten zijn ook wel eens níet leuk. Huisgenoten zijn de mensen die n-o-o-i-t hun etensresten uit het putje halen. Daarnaast ‘vergeten’ ze het schoonmaakrooster of doen ze het zo snel dat je je afvraagt of er überhaupt gepoetst is. Ook laten ze lege wc-rollen hangen of geven ze die spontane borrels als jij de volgende ochtend om 9 uur college hebt.

Als je deze column toevallig doorgestuurd krijgt van een huisgenoot stel ik dus voor dat je eens goed bij jezelf ten rade gaat. Heb je misschien net gekakt? Dan ben je vergeten te sprayen. Zou je deze week de vuilniszakken wegbrengen? Jammer, je hebt dat vast niet gedaan.

Bij deze stel ik dit intellectueel eigendom publiekelijk beschikbaar voor alle vormen van inter-huiselijke, passieve agressiviteit. Maak er alsjeblieft gebruik van in de strijd tegen je frenemy: de huisgenoot. Zoals je begrijpt, stuur ik ‘m ook door naar mijn eigen huisgenoten. @Merijn, je moet de WC nog schoonmaken.

Advertentie