Emily geeft tips

Liefdesverdriet, en hoe er overheen te komen

Emily Hengeveld

Elf uur in de ochtend. Zwetend onderweg naar mijn laatste tentamen. Man wat is dit een heftig blok geweest, met drie vakken, drukte op het werk, stress in mijn relatie en mentale uitdagingen als angst- en paniekklachten. Ik parkeer mijn fiets op de Drift. Nog heel even en dan heb ik vakantie. Met een goed gevoel sluit ik mijn tentamen. Maar eenmaal aangekomen bij mijn vriend gaat het mis. Na de zoveelste ruzie besluiten we een punt achter onze relatie te zetten.  

Hartstikke pijnlijk
Pijn? Enorm. De break-up is inmiddels bijna twee maanden geleden, maar daar heb ik echt van moeten herstellen. Op het moment dat ik dacht geen stress meer aan te kunnen, gebeurde dit. Niet dat het op een ander moment makkelijker zou zijn geweest, wat een break-up is en blijft gewoon hartstikke pijnlijk. Maar dit was wel een heel ongunstig moment.

Mijn zenuwstelsel stond al veel te lang aan en daar kwam nu nog een stoot spanning bij. Mijn angst- en paniekklachten gingen dan ook sky high in de eerste dagen na de break-up. Het voelde alsof ik verdronk en met man en macht probeerde te blijven drijven. Maar al vrij snel voelde ik dat dit de goede keuze was en bekroop mij een gevoel van rust. Toch maakt dat het proces niet makkelijker, want ineens moet je afscheid nemen van iemand met wie je zo intens verbonden bent geweest. Dat doet pijn. Daarom deel ik graag met jullie wat mij heeft geholpen (en nog steeds helpt) om over deze break-up heen te komen.   

Vijf tips
Tip 1 De eerste tip die ik wil meegeven is neem rust. Ik heb ervoor gekozen om een vak te laten vallen en de hoofdfocus te leggen op mijzelf en mijn herstel. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om een ritme te blijven houden. Dus blijf wel bezig met school en werk, maar gewoon op een lager pitje.

Tip 2 Blijf je vrienden opzoeken en naar sociale gelegenheden gaan, ook als je daar geen zin. Misschien wil je liever met een deken over je hoofd in bed liggen, maar juist door leuke dingen te doen, kom je er sneller overheen.   

Tip 3 Blijf goed voor jezelf zorgen. Ga sporten, eet gezond en probeer daarin een ritme te vinden. Want op het moment dat jouw hele leven op losse schroeven staat, is het fijn om nieuwe routines te ontwikkelen waaraan je je kunt vast houden.  

Tip 4 Blijf jezelf actief herinneren aan waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Want op het moment dat het uit is, lijk je opeens helemaal niet meer te kunnen herinneren wat er zo slecht was aan de relatie. Eigenlijk hadden we het best goed? Laat ik nu niet iets geweldigs lopen? Vind ik ooit nog iemand zo leuk als hij/zij? Gek is dat, hoe je brein werkt op zulke momenten.

Tip 5 Zorg er in de eerste maanden na de break-up voor dat je echt geen contact hebt met elkaar. Je moet eerst helemaal loskomen van de ander, want anders kun je nooit zeker weten of je de juiste keuze hebt gemaakt. Voel je de behoefte om toch iets tegen de ander te zeggen? Je frustraties te uiten? Schrijf het van je af, dat lucht op.

Tot slot, een troostvolle gedachte: what’s meant to be, will be 😉 Houd je vast aan de gedachte dat als jullie echt voor elkaar gemaakt zijn, jullie je weg wel weer terugvinden naar elkaar.  

Advertentie