Lijstje verbeterpunten UU onderwijs

Body: 

In haar laatste column geeft Karin Prummel een lijstje met verbeterpunten voor het onderwijs. Over digitale colleges, zwarte lijsten in de UB en meer invloed van studenten bij beoordeling van de docenten.

In haar laatste column geeft Karin Prummel een lijstje met verbeterpunten voor het onderwijs. Over digitale colleges, zwarte lijsten in de UB en meer invloed van studenten bij beoordeling van de docenten.

Het einde van het jaar is nabij. Klassiek worden er in de voorafgaande periode lijstjes gemaakt (zo ook bij DUB: over de meest favoriete film, leukste radiohit, heftigste gebeurtenis, beste beslissing, en ga zo maar door. In deze periode valt ook de kerstvakantie die wordt gevuld met jaaroverzichten op tv en de uitgekauwd Home Alone’s. Daarnaast is het elk jaar vaste prik met 3FM’s Serious Request, gevolgd door de Top 2000 op Radio 2. Tijdens het luisteren dij je uit door het eten van twee of drie kerstdiners, bak en/of eet je oliebollen en maak je de Econogram uit het NRC. Ondertussen heb je ook weer een nieuw lijstje gemaakt: je goede voornemens. Typische bezigheden voorafgaand aan het einde van het jaar.

Ik hou niet zo van terugkijken en van lijstjes, vooral omdat ik niet goed kan kiezen. Daarnaast gebeurt er zoveel in een jaar dat ik mij begin 2012 niet meer kan herinneren. Toch lijkt mij dit de ideale mogelijkheid om eens zo’n lijstje op te stellen, met goede voornemens voor de UU. Of beter gezegd, dit zijn punten waarvan ik denk dat ze het onderwijs, de universiteit en het studentenwelzijn zullen verbeteren.

  1. Stel alle hoorcolleges bij alle opleidingen digitaal beschikbaar. Zo ga je als universiteit met de tijd mee. Studenten gaan beter studeren, halen in grotere getale hun BSA en zorgen voor een hoger rendement. Precies waar de UU naar streeft.
  2. Maak een zwarte lijst van studenten die te lang een werkplek bezet houden in de UB.  Als er toch bij de ingang van de UB(B) gecontroleerd wordt of je wel een student bent, kun je ook meteen de studenten weigeren die onnodig plekken bezet houden. Ik stel voor een zwarte lijst op te stellen met studenten die meer dan een half uur pauze nemen of hun tafel bezet houden zoals ligstoelen bij het zwembad van een vakantiecomplex.
  3. Stel verplicht dat studenten de cursusevaluaties invullen. Bij het niet (serieus) invullen moet er een halve punt van het eindcijfer worden afgetrokken.
  4. Integreer Facebook en Blackboard met elkaar. Student blij, docent blij.
  5. Plaats brievenbussen bij STIP’s en bachelor/master-administratie, zodat we ook buiten 12.30-13.30 onze formulieren kunnen inleveren.
  6. Laat studenten mede de geschiktheid van docenten bepalen. Werkcolleges moeten uitdagender en daarvoor zijn goede docenten nodig. Studenten moeten de mogelijkheid krijgen om mee te bepalen welke docenten geschikt zijn.
  7. Breng een ‘wintertrui’ met UU-logo uit.

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere punten te verbeteren aan de UU. Maar laten we met het haalbare beginnen voor 2013!

Facebook Twitter Whatsapp Mail