Nieuwe traditie: Erasmus-feestavond

In Utrecht heeft Sint Maarten een bijzondere positie. Als beschermheilige van de stad zijn er genoeg verwijzingen naar deze Maarten van Tours, die leefde in de vierde eeuw.

Het wapen van Utrecht verwijst naar de rode kleur van zijn mantel en de witte kleur van de onderrok, die verscheen toen hij zijn mantel aan de bedelaar afstond. Deze kleuren zijn daarnaast ook terug te vinden in het logo van de universiteit en in het logo van FC Utrecht. Maar er is meer, de Domtoren heette bijvoorbeeld oorspronkelijk de Sint Maartenstoren.

Sint Maarten is in Nederland vooral bekend als feestdag, waarbij kinderen een hoofdrol vervullen. Zingend langs de deuren met een mooie lampion, in de hoop om veel lekkers te verdienen. Met een beetje pech ontving je vooral mandarijnen en appels, maar een gezonde snack is ook een snack. In Nederland gaat dit feest veelal langs mij heen. In een studentenhuis op de IBB komen kinderen niet snel om snoep vragen.

In Tsjechië hebben ze een eigen manier van Sint Maarten vieren. De traditie hier is gebaseerd op het verschijning van Sint Maarten, na deze verschijning viel de sneeuw in Tsjechië. Ze eren Sint Maarten met een volksfeest, waarbij jonge wijnen gedronken en geroosterde ganzen gegeten worden. Deze traditie begon in de 18de eeuw, toen eigenaren van wijngaarden op 11 november hun wijnmakers bezochten.

Samen proefden ze de wijn en besloten ze al dan niet het gezamenlijke contract te verlengen. De geroosterde ganzen hebben een directere verwijzing naar Sint Maarten als persoon. Volgens een legende werd Sint Maarten gestoord door ganzen terwijl hij aan het bidden was, hierom worden ze nog steeds gestraft.  

Met mijn vrienden besprak ik het verschil in feestdagen. Zo kwamen we er achter dat de traditie van langs te deuren gaan en om snoep vragen bijvoorbeeld in Litouwen heel normaal is, maar dan rond carnaval. Sinterklaas kende vrijwel niemand. Toen ik vertelde over de dobbelspellen en surprises die mijn vijfdecemberavonden vullen, werd iedereen enthousiast. Andere feestdagen van andere landen hadden echter ook leuke elementen, van wodka proeverijen tot aan cadeaus verstoppen voor elkaar.

Het plan ligt er nu om een Erasmus-feestavond te houden, zodat elke feestdag een beetje gevierd kan worden. En Sint Maarten in Tsjechië voor mij?  Helaas ging het dit jaar ook langs me heen, een gans roosteren in mijn kamer op de campus zag ik niet zo zitten.

Advertentie