De Nederlandse delegatie met Machiel van Stralen links achter de jongen met bril en met prinses Beatrix, foto Edgardo Lynch

Prinses Beatrix wil best optreden in een YouTube-filmpje

Body: 

Student Sustainable Development Machiel van Stralen heeft Sint Maarten verlaten met de prijs Best Senior Debater. Hij maakte onderdeel uit van het Koninkrijksjeugdparlement dat op Sint-Maarten de problemen van de toekomst besprak met andere jongeren uit alle delen van het koninkrijk.

“Lucky-TV? Nee, nooit gezien. Wat is dat?” Zo reageerde prinses Beatrix diplomatiek op één van de vragen die het Nederlandse team stelde tijdens onze ontmoeting. Een dag later had de uitspraak zich als een lopend vuurtje in de Nederlandse media verspreid. RTL-nieuws, het AD, Linda en De Telegraaf meldden het nieuws direct op hun website. Ik was er bij en weet dat deze vraag slechts een afsluiter was van een gesprek over het eerste Koninkrijksjeugdparlement (KJP) op Sint Maarten. Dit jeugdparlement is opgericht in het kader van de feestelijkheden rondom 200 jaar koninkrijk.

Braindrain van Caraïbisch Nederland
Als lid van de Nederlandse delegatie van het KJP heb ik samen met de andere deelnemers drie dagen gedebatteerd over problemen binnen het koninkrijk. Denk hierbij aan wetgeving in het koninkrijk. Hier werden pittige discussies gevoerd over het toestaan van het homohuwelijk op de eilanden en het verplicht stellen van de Nederlandse taal.

Maar we zochten ook naar oplossingen, bijvoorbeeld over hoe we de braindrain van studenten uit Caraïbisch Nederland kunnen voorkomen. De hoofdzaak was hierbij om niet te vervallen in systeemaanpakken zoals wijzingen in het onderwijsstelsel, maar juist de focus te leggen op wat wíj, jongeren uit alle delen van het koninkrijk, kunnen doen om verandering te brengen.

Het was geweldig om op het mooie eiland met andere jongeren na te denken over zaken die ons aan het hart gaan. Het enthousiasme van de deelnemers was dan ook niet te stuiten; niet alleen op het gebied van debatteren, maar ook daarbuiten. Iedereen wilde elkaar graag leren kennen. Waar veel deelnemers - mezelf voorop, zoals ik in mijn vorige column schreef - zich van tevoren verbaasden over hun geringe kennis van andere delen van het koninkrijk, bracht deze week door de interactie een stortvloed aan informatie. Iedereen deelde vrijuit ervaringen, meningen en aspiraties over zichzelf en hun (ei)land, zodat iedereen binnen no time meer had gehoord over andere delen in het koninkrijk dan ze konden onthouden.

Een huis vol Belangrijke Gasten
Niet alleen prinses Beatrix was aanwezig, ook hoogwaardigheidsbekleders van met name de eilanden waren in grote getalen gekomen. Zij benadrukten vooral dat wij de toekomst zijn en dus het heft in eigen hand moeten nemen. Dat hoor je wel vaker, mensen met politieke macht die de verantwoordelijkheid voor grote problemen neerleggen bij de jeugd. Zij zullen zich moeten inzetten voor hun eigen toekomst.

Er werd ook écht naar ons geluisterd als we met oplossingen kwamen maar er werden ook directe vragen gesteld aan de politici en er werden daadwerkelijk concrete toezeggingen gedaan. Zo gaan verschillende teams met ministers om tafel zitten en heeft zelfs prinses Beatrix positief gereageerd op een voorstel om een rol te spelen in een Youtube filmpje over het koninkrijk.

Nederland valt in de prijzen
Ter afsluiting van het KJP vond er een prijzenceremonie plaats. De jury, onder leiding van het Nederlands Debat Instituut, beoordeelde onder andere de beste speech en de grappigste spreker. Ik was erg verrast toen mijn naam werd genoemd bij de benoeming van de beste debater en mag me dus nu ‘Best Senior Debater’ van het Koninkrijk noemen!

De winnaars van ‘Best Senior Debater’, ‘Runner Up’ en ‘Best Junior Debater’. foto Aster van Tilburg

Ook meedoen aan het KJP? Aruba heeft zich al kandidaat gesteld om over drie jaar het volgende jeugdparlement te organiseren! Houd de website (link: http://kingdomyouthparliament.org) in de gaten.

Facebook Twitter Whatsapp Mail