Vluchtelingen en de Erasmusbubbel

Body: 

In Tsjechië lijkt het uitwisselingsavontuur van geschiedenisstudent Nina een naadloos vervolg op de zomervakantie. Over de vluchtelingen aan de grens wordt maar liever niet gesproken.

Twee weken geleden begon voor mij het Erasmus avontuur. Vol zenuwen landde ik op het vliegveld van Brno, waar het wennen aan een nieuw land direct begon. Een nieuwe taal, andere vormen van transport, een voor mij totaal onbekende keuken, maar vooral; nieuwe mensen.

Brno is de tweede stad in Tsjechië,  met volgens Google zo’n 278.327 inwoners, van wie 20 procent student is. Het is een populaire stad onder uitwisselingsstudenten, door de ligging en de prijs van het levensonderhoud. Brno ligt dichter bij Wenen en Bratislava, dan bij de Tsjechische hoofdstad Praag. Dat bier in een kroeg goedkoper is dan water wordt door veel internationale studenten omarmd.

Tot nu toe merk ik vooral dat het leven van een Erasmusstudent gemakkelijk een bubbel wordt. Je gaat om met de mensen die op uitwisseling zijn, je gaat naar de Erasmusfeestjes en het belangrijkste nieuws dat voorbij komt, is de startdatum van het semester. De grootste zorgen lijken roommates die niet direct terugkeren van feestjes of een skypeverbinding die wegvalt.

Enerzijds is deze utopie heerlijk, het is alsof de zomervakantie onbezorgd verlengd wordt. Anderzijds is het vreemd om te merken hoe snel je van de werkelijkheid af kan komen te staan.

Het is heel gemakkelijk om belangrijke gebeurtenissen in het nieuws te missen. Tsjechië maakte op 19 september bekend dat het een vluchtelingenquotum zal aanvechten bij het Europese gerechtshof. Tot nu toe werd vrije doorgang gegeven naar Duitsland.

De vluchtelingenstromen die op dit moment Oost-Europa binnen komen, bereiken de levens van Erasmusstudenten niet tot nauwelijks. Hoe dat onder de lokale bevolking is, is door de taalbarrière lastig te zeggen. Wanneer he onderwerp van de vluchtelingen op een avondje uit voorbij komt, worden discussies of conversaties over politieke spanningen afgekapt of weggelachen.  We zijn immers op Erasmusuitwisseling en moeten genieten!

De start van het semester is deze week en ik ben blij dat mijn vakken in het departement European & Political studies gaan beginnen. De utopische bubbel mag wat mij betreft best wat kleiner en realistischer worden. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail