Zo vlak voor het weekeinde

Waarom ik chagrijnig ben op vrijdag

Illustratie Pixabay

Op vrijdagochtend ben ik enorm chagrijnig. Veel chagrijniger dan op maandag. Menigeen zal het wellicht herkennen, sommigen misschien ook niet. Ik zal de situatie voor je schetsen. 

De wekker gaat en mijn ogen gaan open. Ik ben al een paar keer wakker geworden, omdat ik bang was om door mijn wekker heen te slapen. Buiten tikt de regen tegen de ramen en ik voel de bui al hangen. Straks kom ik kletsnat aan op school omdat ik te cool ben voor een regenpak. Ik sleep mezelf uit bed; ik lig net iets te lekker. Geen tijd om te ontbijten en mealpreppen doe ik alleen aan het begin van de week wanneer ik daar nog wel gemotiveerd voor ben. 

Met een nét te koude jas aan en het zadel van mijn fiets nét te laag, stamp ik richting het station. Eigenlijk ben ik net te laat vertrokken. 

De zon is nog niet op. Mijn broekspijpen nat, want die zijn nét te lang en mijn opdrachten voor zometeen in het werkcollege nét niet af. Oké, doe ik het wel tijdens mijn treinreis die minimaal een uurtje duurt. Of ja, eigenlijk wat langer omdat ik op de internationale campus les heb, en daar dus wel wat extra reistijd bij op kan tellen.

Ik zit in die trein die net iets te laat was en probeer te verbinden met de wifi in de trein. Die doet het uiteraard niet, dus probeer ik m’n hotspot. Die doet het ook niet, want mijn laptop is net te oud. 

De trein schudt heftig heen en weer en ik kan amper rechtop blijven zitten. Op dit moment kan je je voorstellen, dat het wel even pittig te worden om positief te blijven. 

De batterij van m’n oortjes raakt leeg. Aan het einde van de week denk ik er niet meer aan om ze netjes op te laden. Mensen om me heen kletsen net iets te hard over het aankomende weekend terwijl ik morgen gewoon moet werken. 

De trein heeft vertraging dus ik haal mijn overstap niet. Ik kom nét iets te laat, nét iets te nat en nét iets te hongerig aan bij het werkcollege dat start om 9 uur ‘s ochtends. 

Dit alles gebeurt niet op maandag. Op maandagen ben ik voorbereid, heb ik frisse moed, ben uitgerust en heb mijn zaken op zondag al op orde gesteld. 

Daarom zou ik altijd pleiten voor de afschaffing van colleges op vrijdag en niet op maandag. Laten we ons niet misleiden door uitspraken van gerenommeerde filosofen, zoals: “I hate Mondays”. Nee, het is tijd voor een hervorming: “I hate fridays.” 

Advertentie