Je kunt de vruchtbare dagen ook berekenen

Waarom zouden vrouwen elke dag anticonceptie gebruiken?

SOA condoom
Archieffoto DUB

Een vrouw is ongeveer 24 uur per maand vruchtbaar, maar omdat sperma vijf dagen in ons lichaam kan overleven, is onze vruchtbaarheidsperiode groter. Mannen zijn 24/7 vruchtbaar. Waarom zouden wij dan iedere dag anticonceptie gebruiken, terwijl je gemiddeld maar 5 dagen per maand vruchtbaar bent?

Ik hoor je denken: omdat ik niet zwanger wil worden, er geen mannelijke anticonceptie bestaat en niet altijd seks wil hebben met condoom? Maar dat laatste hoeft niet altijd de consequentie te zijn als je geen anticonceptie gebruikt. Als jij een regelmatige cyclus hebt, kan je goed tracken wanneer je vruchtbaar bent en ervoor kiezen om in die periode geen seks te hebben of alleen seks te hebben met condoom.

De vruchtbare periode van vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Dat kan je dus gewoon tellen. Meestal heb je rond je vruchtbare periode meer zin in seks. Dit is een manier om in te schatten of je telling klopt, maar niet de meest betrouwbare.

Slim intern algoritme
Een andere manier is het gebruik van de Daysy. Dit is een Fertility Tracker Method (FTM), een apparaat met een slim intern algoritme. Dit apparaat geeft op basis van jouw basale lichaamstemperatuur en menstruatiebevestiging, met een nauwkeurigheid van 99.4 procent, het verschil aan tussen jouw vruchtbare en onvruchtbare dagen.

Deze twee manieren vragen wel om het berekenen van een ruimere vruchtbaarheidsperiode, die loopt van ongeveer de achtste tot en met de negentiende dag van je cyclus. Dit gaat dus om een periode van ongeveer anderhalve week per maand waarin je geen onbeschermde seks kan hebben.

Mannelijke anticonceptie
Begrijp me niet verkeerd, ik ben hartstikke voor meer onderzoek naar mannelijke anticonceptie. Want als je wel anticonceptie wil gebruiken, vind ik het belachelijk dat alleen de vrouw hierin mogelijkheden heeft.

Verder wil ik hiermee ook ver wegblijven van medische adviezen. Ik wil slechts mijn ervaring delen en je aanmoedigen eens te kijken naar hoe jouw lichaam eigenlijk werkt. Want ik verbaas me erover hoe weinig vrouwen in mijn omgeving zich bewust zijn van hoe hun vruchtbaarheid eigenlijk in elkaar zit. Het zit er zo ingebakken dat vrouwen vanaf hun pubertijd standaard anticonceptie moeten gaan gebruiken en daarmee zijn wij, mijns inziens, onwijs ver verwijderd geraakt van onze natuur.

Advertentie