Wat als mannen worden nagefloten

Afgelopen vrijdag was er een soort van circusact op de Stadshuisbrug in Utrecht. Passerende mannen werden vanuit een groot scherm live nageroepen door een vrouw met pikante teksten. Vervolgens vingen medewerkers van de gemeente Utrecht ze op om bij te komen van de schrik en een korte terugkoppeling te doen. De actie komt van een campagne tegen straatintimidatie. Het was een mooie poging tot het aankaarten van straatintimidatie, maar het is om een aantal redenen toch echt geen succes.

Onschuldige mannen
Het scherm is namelijk per ongeluk uitgestapt bij de verkeerde bushalte om vervolgens bij het minst seksloze deel in Utrecht gaan staan; op een paar meter afstand van de gemeentebibliotheek en naast het stadshuis. Ik kan me niet herinneren hier ooit te zijn nageblaft.

Door de locatiekeuze worden vooral de onschuldige mannen nagesist. Je zou kunnen stellen dat deze mannen een belangrijke schakel kunnen zijn in de oplossing omdat zij bijvoorbeeld hun vrienden kunnen aanspreken op dit soort wangedrag. Ik geloof echter niet dat nette jongens meteen zulke foute vriendjes hebben. Het scherm zou in ieder geval zeker meer tot haar recht komen als het in Overvecht, Kanaleneiland of langs de Amsterdamsestraatweg had gestaan.

Politiek correct
Sommige mannen liepen ongemakkelijk langs het scherm en kregen daarna een microfoon onder hun neus geduwd met de vraag wat ze ervan vonden. Politiek correct antwoordden de mannen dat ze het vervelend vonden. Ik had ook geen ander antwoord verwacht als je weet dat je wordt uitgezonden op regionale televisie.

Ik denk dat de meeste mannen het grappig, leuk of een tikkeltje vreemd zouden vinden als ze werden nageroepen door een knappe vrouw en dat sommigen het aanbod in overweging zouden nemen en dan wellicht bij zichzelf zouden denken: “hm nee, net iets te ordinair voor mij”. Het wordt namelijk pas écht vervelend als een man of een groepje mannen je naroept. Laten we eerlijk zijn, dit was gewoon een gênante nabootsing waar menig man met te weinig vrouwelijke aandacht van droomt.

Geen realistisch scenario
Het experiment werd uitgevoerd na schooltijd, tussen 15.00 en 17.00 uur. In het ergste geval is een vader aangesproken die haastig zijn kind moest ophalen van de basisschool omdat hij dat vergeten was. Op die manier creëer je dus ook niet het meest realistische scenario denkbaar. Voer de aftrap van zo’n campagne dan op zijn minst ’s avonds uit. Heeft een onwetende man dit toevallig georganiseerd?

Het goede nieuws is dat de actie media aandacht heeft gekregen. Dit is heel belangrijk omdat sommige mannen het dus nog steeds niet snappen. Straatintimidatie is niet een vorm van flirten, het geeft vrouwen juist een heel onveilig gevoel. De gemeente kaart het probleem verder aan door in te zetten op speciale voorlichtingen. Hierin zal ook zeker besproken worden dat (tip!) de deur openhouden voor een vrouw zó veel aantrekkelijker is dan haar reduceren tot een seksueel object.

Advertentie