Zon en tentamens gaan slecht samen

Van een lekker zonnetje krijgt Eveline Verburg lentekriebels. Het komt dan niet zo goed uit dat het net tentamenperiode is.

Bij de allereerste zonnestraal vertrouwde ik het niet, maar nu het toch al een tijdje verbazingwekkend zonnig is in Nederland, heb ik het idee omarmd dat het lente is, of ach, eerder zomer! Het begint weer te kriebelen, vakantieplannen worden gemaakt, terrasjes stromen vol en de meisjes halen hun rokjes uit de kast.

Maar die zon kan ook verraderlijk zijn. We wanen ons al in de zomervakantie en dromen weg bij het idee van bruine benen en witte stranden, maar zitten ondertussen nog wel een tijdje met de neus in de studieboeken. Hoewel het buiten zonnig is, zijn de collegezalen ijskoud en zitten die klapstoeltjes lang niet zo comfortabel als de terrasjes. De tentamens van blok drie staan pas net voor de deur, wat wil zeggen dat het laatste blok nog niet eens begónnen is!

Hoe moet dat nu? De zon is natuurlijk niet te weerstaan, zeker niet in Nederland. Het kan ieder moment afgelopen zijn. En wie weet hoe lang het dan nog duurt tot er weer een nieuwe zonnestraal is die het lef heeft om zich in ons landje te vertonen. Nee, van elk stukje zonnigheid moet met volle teugen genoten worden. Dan kun je natuurlijk het nuttige met het aangename combineren en je met je studieboek in het gras positioneren. Echter heeft het lezen van dat ene hoofdstuk na een aantal rosébiertjes ook niet zoveel zin meer. Daarnaast staat de helft tegenwoordig op je laptop, waarvan het scherm bijna niet te lezen is in de felle zon.

Nee, de combinatie tentamens en zon is niet ideaal, maar Nederlanders hebben ook altijd iets te zeuren. Het is beter om dit prachtige weer juist te gebruiken als een goede motivatie. Zorgen dat ik zoveel mogelijk informatie in zo weinig mogelijk tijd in mijn hoofd gepropt krijg, en dan heeeel snel met bril en bier de zon in. En daar doe ik eigenlijk helemaal niks verkeerd mee, want ontspanning is natuurlijk ook heel belangrijk in zo’n tentamenperiode, om ‘het uiterste uit mezelf te halen’.

 

Tags: tentamen

Advertentie