College in een voetbalstadion: heel gezellig, friet en braadworst in de pauzes

Campuscolumnist Ruud Schotting heeft van een zéér betrouwbare bron gehoord over Massive Open Outdoor Courses. UU-studenten krijgen colleges in het stadion van FC Utrecht, met 29.000 man tegelijk.

Ook dit jaar is het College van Bestuur, net als ons kabinet, weer een weekje in retraite gegaan. Ze trekken zich dan terug in een voor het CvB ongebruikelijke omgeving, waar ze zich dan beraden op de toekomst van onze prachtige UU. Even geen mantelpakjes, maatpakken of knellende stropdassen.

Ook dit jaar werd weer gekozen voor Slagharen. Een keuze die geheel conform het declaratiegedrag van ons CvB is. Zuinigheid lijkt het devies te zijn. Terwijl CvB’s van belendende universiteiten zich helemaal suf declareren (tot wel 100.000 euro per jaar), beperkt ons CvB zich tot een bijna verwaarloosbaar bedrag: een krappe 10.000 euro per jaar. Opmerkelijk, temeer omdat een CvB slechts uit drie personen bestaat!

En ook dit jaar zijn er weer in Slagharen de meest fantastische nieuwe ideeën ontstaan. Het credo van dit jaar was “schaarste”. De UU blijkt van bijna alles veel te veel te hebben en dat kan dus allemaal best met (veel) minder, waardoor er weer meer overgehouden wordt. Door schaarste te creëren wordt iedereen weer op zichzelf teruggeworpen, net als in de gewone participatiesamenleving. De UU wil dicht bij de samenleving staan.

Omdat ik een akelig onderbuikgevoel kreeg, heb ik onze Grote Roerganger om uitleg gevraagd. Dit is het antwoord dat ik kreeg:

“Ja, het was ook dit jaar weer een eclatant succes! Door ons even los te maken van de dagelijkse UU-sleur zijn we weer tot een schitterende hoeveelheid frisse ideeën gekomen. En dat tegen een bodemprijs! We zijn onderweg naar Slagharen even gestopt bij de Lidl en hebben voor een week
proviand ingeslagen: Hollandse kost, frisdrank en zes blikjes Duits bier. Ach, u kent ons declaratiegedrag. Ja, zuinigheid is wel een kenmerk van dit CvB en daar is deze ‘club’ eigenlijk wel heel trots op. In 2012 hadden we als CvB 15 miljoen euro over en in 2013 maar liefst 45 miljoen. Nou, ik ben geen wiskundige, maar als je dit extrapoleert dan zitten we over niet al te lange tijd toch echt op 760 miljoen. Dat is dus precies het huidige totale budget van de UU! Schitterend, toch?!”

“En hoe doen we dat? Tja, het is eigenlijk heel simpel: door schaarste te creëren. Een voorbeeld. Een tijdje geleden zijn we als CvB eens undercover door de onderwijsgebouwen in De Uithof gaan lopen. Wist u dat op vrijdagmiddag bijna de helft van al die schitterende collegezalen leeg staat? ’s Avonds staat alles leeg! Dat is toch een schande! Dat kan dus minder. Dus hebben we het aantal collegezalen met 30 procent verminderd. Briljant! Nu moeten de faculteiten vechten voor het boeken van met name de grote zalen. We gooien een stuk rood vlees (een paar grote zalen) in de arena, en verder zoeken ze het lekker verder zelf maar uit. Dat de sterkste mag winnen. Net als in de gewone participatiemaatschappij. En avondtentamens en avondcolleges. Studenten protesteren immers tegenwoordig nergens meer tegen. Minister Bussemaker was op zoek naar ‘competente rebellen’, maar die bestaan dus niet meer. Nee, die zijn vakken aan het vullen bij AH. Om te overleven.”

“En we gaan vooral terug naar de kerntaken van de UU. We hebben schitterende resultaten bereikt met het privatiseren van de conciërgetaken (nu beveiligers) en de kantines (nu Sodexo-restaurants), en de centralisatie van ICT en Audiovisuele Ondersteuning, en de daarmee gepaard gaande instelling van een variëteit aan callcenters. Als u me nu vraagt waar we die beveiligers voor nodig hebben, ik zou het ook bij God niet weten. Maar goed, beveiligen is geen kerntaak van de UU. Wie weet komen ze nog een keer van pas als ISIS de Uithof omsingeld heeft. Je weet het maar nooit. En ook die callcenters zijn een schitterende uitvinding. Als een docent een probleem heeft belt hij/zij gewoon een nummer, en dan wordt het probleem vanzelf opgelost! Dat de docent dan ‘in de wacht’ wordt gezet, een ander nummer moet bellen, en dan doorverbonden wordt om na 2 minuten te horen ‘Dit toestel wordt niet beantwoord, probeert u het later nog eens’, dat weet ik natuurlijk ook wel, maar het werpt de docent toch vooral terug op zichzelf. Zoek het eerst maar even lekker zelf uit voor dat onze schitterende organisatie lastiggevallen wordt!”

“In het licht van die leegstaande zalen kregen we opnieuw briljant idee: MOOC’s! U zult denken: Massive Open Online Courses, dat is toch een achterhaald concept? Maar nee, hier bedoelen we Massive Open Outdoor Courses. Echt iets geheel nieuws. Wist u dat dat schitterende stadion van FC Utrecht de hele week en ook ’s avonds leeg staat? Dat is toch een schande. En wist u dat daar maar liefst 29.000 studenten in passen? En laat dat nou ongeveer onze totale UU-studentenpopulatie zijn! Dus we hebben een schitterende deal met FC Utrecht kunnen maken zodat we, behalve op zondag, het hele stadion voor een prikkie dag en nacht mogen gebruiken. Briljant! Dat we daar niet eerder op gekomen zijn is werkelijk een raadsel!”

“En daar gaan we dus die MOOC’s organiseren. We hangen grote schermen op en streamen internetcolleges van beroemde hoogleraren van Oxford, MIT, Cambridge en Princeton (die zijn immers veel beter en goedkoper dan onze eigen mensen, kijk maar naar de Shanghai-lijst) voor 29.000 studenten tegelijk. We zijn een brede universiteit, dus een beetje belangstelling voor elkaars vakgebied moet je toch ook wel kunnen opbrengen. Heel gezellig, friet en braadworst in de pauzes.”

“Zo nu en dan nodigen we een briljante wetenschapper uit. Bijvoorbeeld die professor die in DWDD altijd zo nodig op een tafel moet gaan staan. Matthijs van Nieuwkerk is zo dol op die man dat hij hem iedere keer bijna en met goddelijke devotie aankondigt. Kijk, dat soort geleerden spreekt de mensen aan en die laten we dan in onze Massive Open Outdoor Courses optreden. En de tentamens doen we ook met alle 29.000 studenten tegelijk in het stadion van FC Utrecht. Oergezellig, efficiënt en bovendien heel goedkoop! Tja, als het regent? Daar beraden we ons nog op.”

“O ja, en dan nog iets: alle kantoren van UU-medewerkers worden ontruimd. Ga maar lekker thuis achter je pc zitten. Als je problemen hebt, bel gerust een van onze schitterend geoutilleerde callcenters, stuur een mailtje en/of zoek het vooral zelf uit. Wat we met al die leegstaande gebouwen gaan doen weten we nog niet, maar er bestaan al ideeën om die te verhuren aan belangrijke innovatieve bedrijven zoals Appelsientje, Danoontje, Zeeman en Bolletje. Daar kunnen ze dan hun research doen. Ik moet er zelf ook wel een beetje om lachen, maar ja, als u wist wat dat allemaal niet aan geld oplevert: schitterend gewoon!”

“Hoe zit het dan met de kerntaken van de UU vraagt u? Nou dat kan heus ook wel wat minder. Er zijn universiteiten die veel beter zijn dan wij, dus daar kunnen we dan onderwijs en onderzoek gaan ‘inkopen’. Geld zat door alle ‘ombuigingen’. Alles wat we bezuinigd hebben gaan we heus wel weer herinvesteren in onze schitterende UU. Schitterend toch?”


Tot zover onze Grote Roerganger. Ik geef onmiddellijk toe dat dit voor een deel allemaal onzin is. Maar de vraag is: hoe lang nog? Het ergste moet vaak nog komen…

Advertentie