Doodsbang voor Het Gat na de studie

Als het afstuderen naderbij komt, is het tijd voor de echt belangrijke keuzes. Niels Peuchen merkt hoe lastig het is realistische ambities te formuleren.

Omdat ik constant twijfel, stel ik mijn keuzes vaak uit. Ik zoek mijn toevlucht in pseudoreligies of in het organiseren van fictieve kampioenschappen treinreizen. En als ik toch verplicht ben om te kiezen, vertrouw ik in mijn donkerste dagen op helderzienden en beroepskeuzetests.

Nu ik over pakweg een jaar een echt belangrijke keuze moet maken, ben ik doodsbang. Na mijn afstuderen lonkt Het Gat, een periode van ruim 40 jaar die moet worden ingevuld met werk. Ga ik met de kennis van mijn aanstaande master ervoor zorgen dat de Brexit zo goed mogelijk verloopt? Word ik programmeur, zoals ik eerder dit jaar plotseling ambieerde? Blijf ik mijn leven lang columns schrijven waarin ik als een volleerd narcist mijn problemen uiteenzet? Ik twijfel.

Natuurlijk heb ik momenten gehad waarop ik duidelijk wist wat ik wilde worden. Mijn eerste droom ooit was om striptekenaar te worden, totdat ik ontdekte dat ik helemaal niet kan tekenen (wat onder campuscolumnisten een structureel probleem schijnt te zijn). Mijn latere dromen waren nog onmogelijker om te realiseren, zoals het runnen van een videotheek. Ik besef nu pas hoe slecht ik ben in het formuleren van realistische ambities.

Waarschijnlijk maak ik het mezelf te lastig. Ik lees op dit moment het boek 'Spreek als TED' en op een van de eerste pagina’s staat: "Je bent voorbestemd voor iets groots." Daar geloof ik niet in. Sterker nog, ik vind 'voorbestemd zijn voor iets' de grootst mogelijke lulkoek. En juist hierdoor kwam ik op een ander idee. Misschien moet ik een groots levensplan voor Het Gat overboord gooien en gewoon wat aanrommelen nadat ik ben afgestudeerd.

Voor nu stel ik de beslissing uit. Mijn aankomende vakantie brengt al genoeg keuzestress met zich mee. Ik heb namelijk een Interrailticket voor heel Europa op mijn bureau liggen en daardoor de keuze uit honderden steden. De kans is best reëel dat ik door al die verschillende mogelijkheden niet verder kom dan Parijs.

Advertentie