Dure oplossing, zo’n tram

De oplettende student zal hebben gemerkt dat de tram naar De Uithof weliswaar rijdt, maar vooralsnog ongehinderd door passagiers. Die zullen op zijn vroegst in september mogen instappen, dus waarschijnlijk net te laat voor het begin van het nieuwe collegejaar. Hiermee is de tram meer dan drie jaar te laat en kost hij zo’n 64 miljoen euro per kilometer. Naar schatting is lijn 22 naar De Uithof de duurste tramlijn ter wereld.

De exorbitante kosten zijn echter niet het enige probleem dat aan de tram kleeft. De lijn doorkruist namelijk op een aantal plekken de standaard fietsroutes van veel studenten. Zelf steek ik bij de Galgenwaard zonder aarzelen de tramlijn over om een eindsprintje richting de collegevlakte te trekken. Voorheen geen enkel probleem, maar nu loop ik risico op een fataal onderonsje met lijn 22. Studenten zijn zelden scherp ‘s ochtends, dus vermoedelijk ben ik niet de enige die slaapdronken van zijn fiets gemaaid zal worden. Het zou me weinig verbazen als de tram wekelijks een peloton studenten van de weg veegt. Vanaf september althans.

Nu is het zo dat de tramlijn aangelegd is vanwege het zorgwekkende aantal forenzen tussen Utrecht Centraal en De Uithof. Vanwege het tekort aan studentenhuisvesting in Utrecht moeten meer en meer studenten van buiten de stad komen. In tegenstelling tot zij die in Utrecht gevestigd zijn, komen deze studenten meestal niet met de fiets naar de universiteit maar met het ov. Het periodiek ruimen van fietsers richting De Uithof heeft daarom twee gevolgen. Allereerst worden het aantal studenten dat in Utrecht woont een beetje uitgedund. Vervolgens kunnen de studenten in de tram de kamers betrekken die zo vrijkomen, waardoor het in de tram rustig blijft. Ik denk dat dit precies is waar de gemeente Utrecht op heeft gehoopt met de aanleg van de nieuwe lijn.

Een praktische oplossing, lijkt me. Het kost dan wel een hoop studenten, maar daar zijn er al zoveel van. Bij mij in de werkgroep zitten tegenwoordig bijna uitsluitend studenten. Van vrienden hoor ik soortgelijke verhalen. Utrecht mag dan wel een studentenstad zijn, maar je kunt ook overdrijven. Het is een rigoureuze maatregel, maar persoonlijk ben ik blij dat het gemeentelijk bestuur van Utrecht groot durft te denken. Alleen jammer dat zoiets dan zoveel geld moet kosten.

Advertentie