Geen bloemen voor mij

Body: 

Twee keer in zijn leven was campuscolumnist Frank Gerritse bloemen beloofd. In beide gevallen greep hij mis. Zal het met Valentijn lukken?

Twee keer in zijn leven was campuscolumnist Frank Gerritse bloemen beloofd. In beide gevallen greep hij mis. Zal het met Valentijn lukken?

“Blijf nog even staan, jullie krijgen zo alle drie een mooie bos bloemen,” belooft een fluisterende stem als de volgende spreker aan zijn monoloog begint. Ik ben zojuist verkozen tot campuscolumnist en sta tussen de andere twee kandidaten in voor de onvermijdelijke foto. Een memorabel moment, want dit was de tweede keer in mijn volwassen leven dat ik bloemen zou krijgen. Iets meer dan twee jaar geleden was de eerste keer, hier in ditzelfde Academiegebouw.

Het was tijdens de uitreiking van mijn masterdiploma Cancer Genomics, Developmental Biology & Nailpolish (destijds nog CGDB). Nadat alle laudatio’s uitgesproken en alle diploma’s vergeven waren, werd het podium beklommen door een wat stuntelige jongedame in een mantelpakje. “Nog enkele laatste woorden van de studievereniging,” verzekerde ze de murw geslagen menigte van laureaten en hun (groot)ouders. Een goede tien minuten had zij nodig om uit te leggen dat alle verse masters op de aansluitende borrel een hand zouden krijgen van (een afvaardiging van) het bestuur van de vereniging. De cum laude kandidaten zouden bovendien een mooie roos krijgen.

Toen ik even later bij de borrel stond te bedenken in welke vaas ik mijn roos zou zetten, zag ik in mijn ooghoek de dames van de studievereniging opdoemen. Ik draaide me naar hen toe en stak alvast mijn hand uit. Dan stoot het ene mantelpakje het andere mantelpakje aan; “Nee, deze niet, deze is geen lid!”. Ze draaien zich abrupt om en lopen snel weg. Zonder hand en zonder roos, maar gelukkig wel met diploma, keerde ik huiswaarts. Bedroefd maar dankbaar.

Helaas heb ik ook de bloemen die mij onlangs beloofd waren nooit mogen ontvangen. Of het door de crisis komt durf ik niet te zeggen, maar men staat tegenwoordig veel te weinig stil bij de (ceremoniële) waarde van het ruikertje. Zag je laatst tijdens de abdicatietoespraak van onze vorstin dat lullige, half verlepte boeketje staan, rechts onderin beeld? Wat een symboliek! Beatrix snapt als geen ander hoe dat werkt. Nu de rest van Nederland nog. Gelukkig is het binnenkort Valentijnsdag. Vergeet je volgende week donderdag geen bloemen te kopen voor je (stiekeme) lief?

Facebook Twitter Whatsapp Mail