Holland’s next super scientist

Bij ZonMW bepaalt het aantal likes op Facebook welk onderzoek subsidie krijgt. Dan duurt het volgens campuscolumnist Lea ter Meulen niet meer lang voordat wetenschap echt amusement wordt.

Welkom terug bij de meest bloedstollende afvalrace in de wereld van de wetenschap! Kijk mee hoe zestien jonge, veelbelovende wetenschappers uit verschillende vakgebieden de strijd met elkaar aangaan in bizar moeilijke challenges.

De kandidaten worden beoordeeld op hun prestaties door een vakjury bestaande uit politicologe Katja Schuurman, econoom Frits Sissing, neerlandicus Beau van Erven Dorens en Philips-topman Frans van Houten.

Maar jíj bepaalt elke week wie doorgaat naar de volgende ronde – en wie naar huis moet. Uiteindelijk kan maar één gretige wetenschapper ervandoor gaan met dat felbegeerde prijzenpakket: de kans om te presenteren op een congres in het altijd zonnige Hawaii, een splinternieuwe Toyota Aygo, gesponsord door Pfizer, én een onderzoeksbeurs van maar liefst 200.000 euro om al zijn wildste wetenschappelijke wensen in vervulling te laten gaan! Dit is: Holland’s next super scientist.

Vorige week zag je hoe het rrrrrrrad van fortuin vier vraagstukken uit de Nationale Wetenschapsagenda aanwees waar onze knappe koppen in teams mee aan de slag gingen. Team “Waarom zijn hemellichamen rond?” speelde onder leiding van sterrenkundige Jonas een thuiswedstrijd, en pakte met een adembenemende computeranimatie, gemaakt op hun HP-tablet, de overwinning. En begint er nu chemie te ontstaan tussen Jonas en scheikundige Miranda? 

Bij team “Hoeveel culturen zijn er in de wereld?” verliep de samenwerking minder soepel. Antropoloog Sammy belandde in een team met atoomfysicus Bernhard, en dat leidde al snel tot drama’s.

Team “Bestaat God?” besloot intussen de handdoek in de ring, maar het geïmproviseerde betoog van de hoogblonde ontwikkelingspychologe Kim werd toch nog genoeg gewaardeerd om in de race te blijven.

Uiteindelijk was het team “Waarom krijg ik altijd een nachtmerrie als ik op mijn linkerzij slaap en niet als ik op mijn rechterzij slaap?” dat genadeloos werd neergesabeld door de jury. De cynische uitspraken van maritiem bioloog Bob werden niet op prijs gesteld door de kijkers – en Bob moest afdruipen naar zijn flexplek in Groningen om toch maar weer NWO-aanvragen te gaan schrijven.

Vandaag krijgen de wetenschappers voor het eerst de kans hun eigen onderzoek te presenteren. Máár dat doen ze… terwijl ze hun grootste angst onder ogen zien! Na de reclame zie je of statisticus Tibbe tijdens het bungeejumpen meer dan een ijselijke gil over zijn lippen krijgt, en wat filosofe Noa van haar bespiegelingen over het bewustzijn bakt met een vogelspin in haar handen.

O ja, wil jij ook zo’n hippe Holland’s next super scientist-tas winnen? Vergeet dan niet te stemmen via de site! Deze week: wil jij dat Maryam haar rattenpopulatie thallium of cocaïne toedient? Jouw stem bepaalt! 

Advertentie